Popis otvorenih i nadolazećih prilika iz EU fondova

prilike iz EU fondova

Kako uz pomoć EU fondova poduzetničku ideju pretvoriti u stvarnost?

EU fondovi pružaju velike prilike za financiranje poslovnih poduhvata i razvoj novih proizvoda i usluga za poduzetnike u Europskoj uniji. Poduzetnici mogu aplicirati za sredstva iz različitih EU fondova, ovisno o branši u kojoj djeluju, njihovim potrebama i ciljevima. Postoji više različitih fondova i programa kojima se mogu ostvariti sredstva za razvoj poslovanja, stvaranje novih radnih mjesta i unapređenje konkurentnosti. Kako bi se koristilo ovim izvorima financiranja, poduzetnici i tvrtke trebaju biti upoznati s uvjetima i pravilima natječaja za dodjelu sredstava, te imati dobro pripremljen projektni prijedlog.

Korištenje sredstava iz EU fondova za podršku poslovanju je mogućnost za poduzetnike i tvrtke da se razviju i prošire te pritom poboljšaju svoju konkurentnost na tržištu te povećaju broj radnih mjesta u svojoj okolini. Jedan od glavnih razloga zašto poduzetnici trebaju zatražiti sredstva iz EU fondova je njihova dostupnost. EU fondovi su dizajnirani kako bi pomogli razvoju poduzetništva i stvaranju radnih mjesta, te su stoga dostupni za poduzetnike u svim zemljama članicama EU-a.

U 2023. godini na raspolaganju su sredstva iz nekoliko fondova koja značajno mogu poduprijeti razvoj poduzetništva u RH.

Popis natječaja: 

„Vaučeri za digitalizaciju“

Cilj ove inicijative je digitalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, a planira se postići povećanjem ulaganja u digitalne alate i opremu za uvođenje novih ili poboljšanja postojećih poslovnih procesa i proizvodnih postupaka. Ovaj Poziv je namijenjen pružateljima usluga koji će biti predmetom vaučera za digitalizaciju.

Modernizacijski fond

Ovaj Poziv je namijenjen poduzećima u sektoru prerađivačke industrije i toplinarstva koja žele uložiti u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su sunčeva energija, vodna energija, energija vjetra i biomasa. Uz financijsku potporu, ovaj Poziv nudi i mogućnost jačanja konkurentnosti poslovanja, smanjenje troškova energije te ostvarivanje okolišnih ciljeva. Cilj je poboljšati gospodarski rast, produktivnost, konkurentnost i inovativnost, što bi dugoročno trebalo dovesti do povećanja zaposlenosti i boljeg standarda života u društvu.

Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava iznosi 60 milijuna eura.

„Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija“

Cilj najavljenog poziva je jačanje kapaciteta kulturnih i kreativnih industrija za poslovanje na jedinstvenom digitalnom tržištu u skladu s novim regulatornim i zakonodavnim okvirom te razvoj novih inovativnih proizvoda i usluga što će doprinijeti kulturnoj i medijskoj raznolikosti i pluralizmu. Ovim Pozivom se poslovnim subjektima u području kulturnih i kreativnih industrija želi omogućiti jačanje kapaciteta za prilagodbu poslovanja novom regulatornom i zakonodavnom okviru jedinstvenog digitalnog tržišta s ciljem održivog razvoja.

Bit će podržana ulaganja koja doprinose navedenom cilju i jasno definiraju digitalni doprinos i napredak u segmentu poslovnih procesa, proizvodnje, distribucije i dostupnosti sadržaja i usluga.

Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava: 33 miljuna eura.

Ostali Pozivi za poduzetnike iz Programa Konkurentnost i kohezija

Također, u 2023. očekuju nas i druge prilike za digitalizaciju, novoosnovana poduzeća, inovacijske vaučere, certifikaciju proizvoda, internacionalizaciju poslovanja te pozivi za strateška partnerstva za inovacije. Pregled najavljenih poziva dostupan je ovdje.

PJR stručnjaci vas vode kroz cjelokupni postupak, od osmišljavanja, pripreme, prijave pa do provođenja projekata sufinanciranih sredstvima iz EU fondova. Obratite nam se s povjerenjem na info@pjr.hr

Najnoviji članci iz iste kategorije