Može li umjetna inteligencija pomoći u javnoj nabavi (i kako)?

umjetna inteligencija u javnoj nabavi

Umjetna inteligencija (UI) nije novi koncept no u posljednje vrijeme sve više i više postaje dio mogućnosti u pojedinim segmentima određenih poslovnih grana. Iako korištenje umjetne inteligencije u javnoj nabavi još nije zauzelo neku značajniju ulogu niti je dijelom trenutnog usmjerenja, pitanje je u kojoj mjeri isto može donijeti prednosti, kao što je brža i učinkovitija nabavu ili smanjenje troškova te bolje istraživanje tržišta čime bi se mogla poboljšati kvaliteta robe i usluga koje se nabavljaju.

Umjetna inteligencija u javnoj nabavi

Naravno, korištenje umjetne inteligencije može biti od velike pomoći no ključno je biti inteligentan pri tome. Recimo, u javnoj nabavi AI se može koristiti za analizu velikih količina podataka i predviđanje potreba nabave. Ili za definiranje opsega pojedinih usluga i istraživanje mogućnosti koje postoje u određenom dijelu tržišta. Ovo bi moglo dovesti do učinkovite i djelotvornije javne nabave.
Međutim, pitanje je kolika je mogućnost korištenja AI u odnosu na osiguravanje prvenstveno zakonitosti a zatim i isporuke roba, radova i usluga koje su stvarno potrebne naručitelju. U tom dijelu, ono što AI predstavi kao nešto što naručitelj treba ili ono što je tražio, ne mora nužno biti ono što je predviđeno za nabavu niti je opseg nabave ispravno određen a time i procijenjena vrijednost nabave. Naravno, pitanje je i koliko je u moglo biti AI ugrađeno prošlih iskustava te koliko je ista u mogućnosti temeljem istog izbjeći eventualne diskriminacije ili pogreške.

Međunarodna konferencija o javnoj nabavi

Upravo iz svih tih razloga smo dio naše Međunarodne konferencije o javnoj nabavi koju organiziramo u svibnju u Opatiji posvetili navedenoj temi te će polaznici moći provjeriti je li moguće uz pomoć umjetne inteligencije biti učinkovitiji u javnoj nabavi.
Ako i vi želite biti u tijeku s najnovijim trendovima u ovom području, na vrijeme rezervirajte svoje mjesto.

Vidimo se u Opatiji!

Najnoviji članci iz iste kategorije