Može li umjetna inteligencija pomoći u javnoj nabavi (i kako)?

Umjetna inteligencija (UI) nije novi koncept no u posljednje vrijeme sve više i više postaje dio mogućnosti u pojedinim segmentima određenih poslovnih grana. Iako korištenje umjetne inteligencije u javnoj nabavi još nije zauzelo neku značajniju ulogu niti je dijelom trenutnog usmjerenja, pitanje je u kojoj mjeri isto može donijeti prednosti, kao što je brža i učinkovitija nabavu ili smanjenje troškova te bolje istraživanje tržišta čime bi se mogla poboljšati kvaliteta robe i usluga koje se nabavljaju.
Naravno, korištenje umjetne inteligencije može biti od velike pomoći no ključno je biti inteligentan pri tome. Recimo, u javnoj nabavi AI se može koristiti za analizu velikih količina podataka i predviđanje potreba nabave. Ili za definiranje opsega pojedinih usluga i istraživanje mogućnosti koje postoje u određenom dijelu tržišta. Ovo bi moglo dovesti do učinkovite i djelotvornije javne nabave.
Međutim, pitanje je kolika je mogućnost korištenja AI u odnosu na osiguravanje prvenstveno zakonitosti a zatim i isporuke roba, radova i usluga koje su stvarno potrebne naručitelju. U to dijelu, ono što AI predstavi kao nešto što naručitelj treba ili ono što je tražio, ne mora nužno biti ono što je predviđeno za nabavu niti je opseg nabave ispravno određen a time i procijenjena vrijednost nabave. Naravno, pitanje je i koliko je u moglo biti AI ugrađeno prošlih iskustava te koliko je ista u mogućnosti temeljem istog izbjeći eventualne diskriminacije ili pogreške.
Upravo iz svih tih razloga smo dio naše Međunarodne konferencije o javnoj nabavi koju organiziramo u svibnju u Opatiji posvetili navedenoj temi te će polaznici moći provjeriti je li moguće uz pomoć umjetne inteligencije biti učinkovitiji u javnoj nabavi.
Ako i vi želite biti u tijeku s najnovijim trendovima u ovom području, na vrijeme rezervirajte svoje mjesto.

Vidimo se u Opatiji!

Najnoviji članci iz iste kategorije