ISO certifikat kao definicija standarda

Zašto bi neka organizacija imala potrebu razmišljati, pa i implementirati određene norme ili standarde?


Nekoliko je razloga koji nadilaze puku nametnutu obvezu koju uvjetuje partner, projekt ili neka treća strana.Prije svega, jedan od osnovnih razloga je standardizacija – ujednačavanje određenih procesa unutar različitih djelatnosti. Osjećaj pouzdanosti kojeg dobijete saznanjem da netko potpuno nepoznat igra po istim pravilima igre. To uvelike olakšava iniciranje i razvoj poslovne suradnje.

Iz prethodno navedenog proizlazi povećanje kvalitete procesa i proizvoda. Prihvaćanjem standardiziranih metoda i postupaka koje definiraju ISO standardi povećava se kvaliteta i unapređuju se postojeći procesi i/ili se povećava kvaliteta proizvoda odnosno usluge.


ISO standardi također opisuju, pomažu razumjeti te jasno komuniciraju procese unutar vaše organizacije. Svrha navedenog je kvalitetnija kontrola i bolje upravljanje poslovnim procesima. ISO standard vam daje alat odnosno metriku kojom se učinci čine mjerljivima. Sve organizacije koje bez zadrške krenu u implementaciju nekog standarda, tijekom procesa nauče puno o sebi.


Uvođenje standarda doprinosi konzistentnosti operacija. Najbolja definicija konzistentnosti bi vjerojatno bila smanjenje varijacija. Vaš kupac je najzadovoljniji kada mu omogućavate konzistentnu uslugu ili proizvod, uz ujednačene tolerancije i minimalna odstupanja. Time stvarate povjerenje.


Bitni razlozi su i efikasnost, ušteda i smanjenje otpada! Upravljanje prema ISO normama nije savršeno, ali predstavlja odlično postavljenu podlogu kojom možete dovesti organizaciju do savršenstva. Stvaranje otpada je rezultat loše kvalitete i neučinkovitosti koja rezultira gubitkom novca. Neefikasnost, odnosno neučinkovitost je rezultat varijacija i neustaljenih procesa.


Međunarodno priznata standardizacija omogućava lakši pronalazak partnera ili dobavljača, olakšava ulazak na međunarodno tržište, doprinosi vidljivosti i prepoznatljivosti organizacije te daje izvjestan kredibilitet samom poslovanju poduzeća.


Kada govorimo o ISO 14001 i 50001 normama u Hrvatskoj, onda brojke govore da je 2021. bilo izdano 1297 certifikata za 1525 lokacija prema ISO 14001 normi, a za normu 50001 su izdana 283 certifikata za 574 lokacije. Općenito gledano na godišnjoj razini odobreno je 13% više certifikata za normu 14001 u odnosu na godinu ranije (2020.) te 7% više certifikata za normu 50001. Istovremeno certificirano je 9% više lokacija po normi 14001 te 15% više lokacija po normi 50001.

PJR s timom stručnjaka može pomoći i vašem poslovanju da optimizira svoje procese s naglaskom na brigu o okolišu i energetsku učinkovitost. Implementacijom standarda ISO 14001 ili 50001 dobivate ne samo rješenje kojim direktno utječete na svoju efikasnost, održivost, profitabilnost i prepoznatljivost nego dobivate i kvalitetnog, stručnog i prepoznatog partnera koji može odgovoriti i na druge zahtjevne izazove u razvoju vašeg poslovanja. Javite nam se na info@pjr.hr 

Najnoviji članci iz iste kategorije