ISO certifikat kao definicija standarda

ISO certifikat
Zašto bi neka organizacija imala potrebu razmišljati, pa i implementirati određene norme ili standarde?

Zašto je ISO certifikat važan?

Nekoliko je razloga koji nadilaze puku nametnutu obvezu koju uvjetuje partner, projekt ili neka treća strana. Prije svega, jedan od osnovnih razloga je standardizacija – ujednačavanje određenih procesa unutar različitih djelatnosti. Osjećaj pouzdanosti kojeg dobijete saznanjem da netko potpuno nepoznat igra po istim pravilima igre. To uvelike olakšava iniciranje i razvoj poslovne suradnje.

Kvaliteta procesa

Iz prethodno navedenog proizlazi povećanje kvalitete procesa i proizvoda. Prihvaćanjem standardiziranih metoda i postupaka koje definiraju ISO standardi povećava se kvaliteta i unapređuju se postojeći procesi i/ili se povećava kvaliteta proizvoda odnosno usluge.

ISO standardi također opisuju, pomažu razumjeti te jasno komuniciraju procese unutar vaše organizacije. Svrha navedenog je kvalitetnija kontrola i bolje upravljanje poslovnim procesima. ISO standard vam daje alat odnosno metriku kojom se učinci čine mjerljivima. Sve organizacije koje bez zadrške krenu u implementaciju nekog standarda, tijekom procesa nauče puno o sebi.

Uvođenje standarda doprinosi konzistentnosti operacija. Najbolja definicija konzistentnosti bi vjerojatno bila smanjenje varijacija. Vaš kupac je najzadovoljniji kada mu omogućavate konzistentnu uslugu ili proizvod, uz ujednačene tolerancije i minimalna odstupanja. Time stvarate povjerenje.

Bitni razlozi su i efikasnost, ušteda i smanjenje otpada! Upravljanje prema ISO normama nije savršeno, ali predstavlja odlično postavljenu podlogu kojom možete dovesti organizaciju do savršenstva. Stvaranje otpada je rezultat loše kvalitete i neučinkovitosti koja rezultira gubitkom novca. Neefikasnost, odnosno neučinkovitost je rezultat varijacija i neustaljenih procesa.

Pouzdan partner

Međunarodno priznata standardizacija omogućava lakši pronalazak partnera ili dobavljača, olakšava ulazak na međunarodno tržište, doprinosi vidljivosti i prepoznatljivosti organizacije te daje izvjestan kredibilitet samom poslovanju poduzeća.

Kada govorimo o ISO 14001 i 50001 normama u Hrvatskoj, onda brojke govore da je 2021. bilo izdano 1297 certifikata za 1525 lokacija prema ISO 14001 normi, a za normu 50001 su izdana 283 certifikata za 574 lokacije. Općenito gledano na godišnjoj razini odobreno je 13% više certifikata za normu 14001 u odnosu na godinu ranije (2020.) te 7% više certifikata za normu 50001. Istovremeno certificirano je 9% više lokacija po normi 14001 te 15% više lokacija po normi 50001.

PJR s timom stručnjaka može pomoći i vašem poslovanju da optimizira svoje procese s naglaskom na brigu o okolišu i energetsku učinkovitost. Implementacijom standarda ISO 14001 ili 50001 dobivate ne samo rješenje kojim direktno utječete na svoju efikasnost, održivost, profitabilnost i prepoznatljivost nego dobivate i kvalitetnog, stručnog i prepoznatog partnera koji može odgovoriti i na druge zahtjevne izazove u razvoju vašeg poslovanja. Javite nam se na info@pjr.hr 

Najnoviji članci iz iste kategorije