EU projekti – kako ih uspješno provesti i gdje saznati ključne informacije na vrijeme

 

Kako koristiti EU fondove?

U praksi postoje brojni izazovi za uspješno provođenje projekata sufinanciranih iz sredstava EU fondova od kojih se uvodno navode samo neki, utvrđeni relevantnim istraživanjima[1]:

 • Kompleksnost zadatka upravljanja projektima
 • Pripremljenost / izvedivost samog EU projekta
 • Manjak dostupnih ljudskih resursa, znanja i/ili vještina upravljanja
 • Odredbe Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava
 • Nepravilnosti u javnoj nabavi
 • Kompliciranost, sporost sustava
 • Nivo komunikacije unutar korisnika
 • Nedostatak alata za upravljanje EU projektima

Na ove probleme nadovezuje se značajna količina dokumentacije potrebne kako bi svi troškovi EU projekta bili prihvatljivi, odnosno kako bi se ispunile brojne obveze iz ugovora o bespovratnim sredstvima.

Zanimljivosti…

Praksa pokazuje da prosječni EU projekt može težiti 24 kilograma, odnosno preko 10 GB te se arhivira u 11 registratora. Teret tako zahtjevnog i kompleksnog sustava, primarno, snosi voditelj projekta. Kako se voditelji projekata osjećaju u takvim situacijama i što misle da treba promijeniti utvrdili smo tijekom provođenja istraživanja, odnosno intervjuiranja voditelja projekta. Izdvajamo najzanimljivije komentare:

EU projekti- provedba iz perspektive korisnika

„Kroz provedbu EU sufinanciranog projekta spoznali smo koliko smo neinformirani bili o provedbi projekta te da je u startu trebalo planirati zapošljavanje dodatnog djelatnika za poslove administriranja i javne nabave.”

„Nitko nas nije pripremio na ovu tonu administracije koju moramo imati urednu da bi obavili osnovne stvari na projektu sufinanciranom iz EU fondova“

„Potrebno je značajnije raditi na smanjenju administracije u EU projektima koja guši uspješnu provedbu i naglasak miče s ciljne skupine i krajnjih korisnika i stavlja ga na “proizvodnju papira”.

No tu se problemi ne zaustavljaju jer postoje konkretne posljedice za korisnike EU fondova, odnosno organizacije koje provode EU projekte. Nekoliko takvih možemo izdvojiti kao najznačajnije:

 • Prosječno je iskorišteno 85,80% ugovorom odobrenih sredstava europske unije– dakle ako je korisnik dobio na raspolaganje 2.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava, nije iskoristio čak 284.000 kuna
 • Za vođenje i administriranje projekta, prosječno se potroši 15% više radnog vremena voditelja projekta od predviđenog, što preračunato u radne dane čini gotovo 2 radna mjeseca godišnje.

Što je vidljivo iz navedenih podataka? Vidljivo je da korisnici bespovratnih sredstava dobiju manji iznos od onog koji su mogli očekivati (odnosno, od onog koji im je bio na raspolaganju), a da pritom paralelno rade više. Sve to predstavlja dodatni financijski teret za korisnike bespovratnih sredstava čiji se iznos sufinanciranja projekta, u stvarnosti značajno povećava.

Kako bi potencijalni korisnici bespovratnih sredstava, voditelji EU projekata, izbjegli ove situacije, oni moraju:

 • saznati prave informacije u pravo vrijeme (odnosno, ovisno o situaciji prije početka projekta, njegovog razvoja ili provedbe)
 • imati na raspolaganju dovoljno znanja i iskustva, odnosno stručnjake koji će ih savjetovati (bilo da je riječ o vlastitim zaposlenicima ili korištenju usluga konzultanata)
 • utvrditi koji su najvažniji elementi u prijavi projekta koji kasnije postaju ključni razlozi spoticanja i koji redovito uzrokuju probleme u provedbi
 • utvrditi koje alate i kakav sustav trebaju imati na raspolaganju da bi uštedjeli vrijeme i bili uspješni provođenju projekata

S obzirom na brojne promjene u sustavu EU fondova, sve gore navedeno moraju znati i iskusni voditelji projekata i organizacije.

Edukacija PJR Akademija – simulacija provedbe EU projekata

Više o edukaciji “PJR Akademija – simulacija provedbe EU projekata” možete pročitati ovdje.

Prijavite se!

[1]Istraživanje o provedbi EU projekata – https://pjr.hr/istrazivanja/pjr-istrazivanje/, analiza dostavljenih odgovora koji je izradio Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske temeljem upitnika za organizacije civilnoga društva, korisnike projekata ugovorenih u okviru natječaja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, financiranih iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala.

EU projekti – info

Za sve dodatne informacije o EU projektima stojimo vam na raspolaganju putem kontakt obrasca.

Iako se može činiti da je odgovore na ova pitanja teško i skupo dobiti, to nije uvijek točno, a velik broj informacija i korisnih materijala dostupan je i besplatno.

Dodatne informacije možete saznati i na www.pjr.hr ili nam se obratiti na info@pjr.hr za sva Vaša pitanja.

Najnoviji članci iz iste kategorije