Zašto je važno imati marketinšku strategiju?

Jeste li ikada čuli za izreku “Planirajte ili se pripremajte za neuspjeh”?

Zamislite da želite otvoriti novi restoran koji će služiti najbolju pizzu u gradu. Imate odličan recept, talentiranog kuhara i savršenu lokaciju. Ali kad otvorite vrata, nikakva gužva ne dolazi. Vaša pizza ostaje nedovoljno cijenjena, iako je fantastična.
Zašto se to događa? Jednostavno rečeno, nemate dobru marketinšku strategiju. Bez toga, vaš posao može biti nevidljiv i beznačajan, čak i ako imate odličan proizvod. Imati dobru marketinšku strategiju može biti ključni faktor za uspjeh vašeg poslovanja.
Marketinška strategija služi definiranju ciljeva i planiranju aktivnosti koji će pomoći da se dostignu ti ciljevi. To uključuje identificiranje ciljane publike, konkurencije, jedinstvenih vrijednosti proizvoda/usluge, razvoj promotivnih aktivnosti, odabir kanala distribucije i postavljanje cijena.
Na temelju strategije radi se marketinški plan, koji daje odgovor na pitanje kako postići zadane ciljeve. Dobro postavljena marketinška strategija uzima u obzir brend te ga spaja s ciljevima poslovanja, a pritom uzimajući u obzir identitet brenda, misiju i viziju.

Kod EU sufinanciranih projekata također je važno imati dobro osmišljenu marketinšku strategiju iz nekoliko razloga:

  • Povećanje vidljivosti projekta

Jedna od glavnih funkcija marketinških strategija je povećanje prepoznatljivosti brenda.
EU sufinancirani projekti obično imaju visoku razinu složenosti i ciljaju na specifične probleme. Marketinška strategija može pomoći u povećanju vidljivosti projekta i privlačenju pažnje ciljne publike. Korištenjem marketinških alata poput društvenih mreža, PR članaka, newslettera i drugih, moguće je privući pažnju šire publike i potencijalnih korisnika vašeg projekta. Na taj način projekt postaje prepoznatljiv i može privući nove partnere, potencijalne financijere ili posjetitelje.

  • Povećanje svijesti o projektu

Marketinška strategija može pomoći u educiranju javnosti i ciljne publike o projektu, njegovoj svrsi i ciljevima. To može pomoći u stvaranju potpore projektu i poboljšati šanse za uspjeh. Kroz marketinšku strategiju možete kreirati pozitivnu sliku vašeg projekta i organizacije. Dobra marketinška strategija može pomoći u izgradnji ugleda vaše organizacije i povećanju povjerenja potencijalnih korisnika, investitora i drugih dionika. To je važno za uspjeh vašeg projekta, ali i za dugoročnu održivost vaše organizacije.

  • Doprinos dugoročnom uspjehu projekta

Marketinška strategija može pomoći u razvoju dugoročnih planova za promociju projekta, što može biti korisno za daljnju implementaciju projekta i održavanje njegovih rezultata.

  • Povećanje uključenosti korisnika i dionika

Kroz marketinšku strategiju možete povećati uključenost korisnika i dionika u vaš projekt. Komunikacija s korisnicima, suradnicima i drugim dionicima može pomoći u stvaranju zajednice oko vašeg projekta te uključivanju korisnika u proces donošenja odluka. Na taj način, vaš projekt postaje relevantan i koristan za ciljnu publiku.

  • Praćenje rezultata i uspjeha projekta

Kroz marketinšku strategiju možete pratiti i mjeriti rezultate i uspjeh vašeg projekta. Korištenjem analitičkih alata i evaluacijskih mjera, možete pratiti utjecaj projekta na ciljnu publiku i povećati efektivnost marketinške strategije.

 

Kako bi se osiguralo uspješno provođenje EU sufinanciranih projekata, važno je imati dobro osmišljenu marketinšku strategiju. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju za pisanje marketinških i komunikacijskih strategija, obratite nam se s povjerenjem na info@pjr.hr

Najnoviji članci iz iste kategorije