Usporedba otvorenog postupka u modalitetu privremenog poziva s otvorenim postupkom u modalitetu trajnog poziva (“najbrži prst” vs. ocjenjivanje kvalitete)

Pozivi na dostavu projektnih prijedloga propisuju uvjete prijave te, između ostaloga, definiraju rok za podnošenje projektnih prijedloga i način odabira projekata za financiranje. S obzirom da se u javnosti često spominje metoda prijave projektnih prijedloga po principu „najbržeg prsta“, ovim putem donosimo ključne razlike između dvije vrste poziva kolokvijalno znanih kao „najbrži prst“ i „ocjenjivanje kvalitete“. Oba modaliteta poziva imaju svoje prednosti i nedostatke.

Dok modalitet trajnog poziva ima velik broj prednosti za prijavitelje, njegov je ključni nedostatak što postoji mogućnost da ukupna alokacija predviđena pozivom bude iskorištena u vrlo kratkom roku što rezultira njegovim zatvaranjem nekoliko minuta nakon početka zaprimanja projektnih prijedloga (nerijetko čak i unutar prvih nekoliko sekundi). S druge strane, modalitet privremeno otvorenog
poziva sve prijavitelje stavlja u jednaku početnu poziciju – svi imaju mogućnost podnijeti prijavu u unaprijed određenom roku nakon kojeg slijedi ocjenjivanje svih pristiglih projektnih prijedloga.
Projekti se rangiraju prema bodovima te se zatim za financiranje predlažu oni za koje u alokaciji ima dovoljno sredstava

Bitno je navesti kako su oba modaliteta poziva prihvatljivi, ali bi se prilikom određivanja modaliteta trebalo voditi interesom potencijalnih prijavitelja. U slučaju velikog interesa tako se može raspisati otvoreni poziv u modalitetu privremenog poziva, koji bi sve potencijalne prijavitelje stavio u jednaku početnu poziciju, dok bi se u slučaju nešto manjeg interesa prijavitelja mogao raspisati otvoreni poziv u modalitetu trajnog poziva. Njime bi pak postupak bio ponešto brži i jednostavniji za svakog pojedinog prijavitelja, a izbjegla bi se mogućnost da se poziv zatvori kroz nekoliko sekundi.
Nastavno na navedeno, ostaje čekati kakve će vrste poziva predvidjeti novo financijsko razdoblje i hoće li bolje odgovarati na interese potencijalnih prijavitelja.

OTVORENI POSTUPAK U MODALITETU TRAJNOG POZIVA („najbrži prst“)

  1. Ocjenjivanje projektnog prijedloga kreće po njegovu zaprimanju što znači da će, ako je za prijavu na poziv zainteresiran velik broj prijavitelja, biti presudan trenutak u kojem je projektni prijedlog prijavljen. Velik broj podnesenih prijava odmah po otvaranju mogućnosti njihova podnošenja rezultira iskorištenjem ukupne alokacije poziva unutar prvih nekoliko sekundi zbog čega se ti pozivi smatraju onima u kojima se bespovratna sredstva dodjeljuju metodom „najbržeg prsta“.
  2. S obzirom na to da se projektni prijedlozi ocjenjuju po zaprimanju, prijavitelji ne čekaju ocjenjivanje i izradu rang liste svih pristiglih projektnih prijedloga već informaciju o svom projektnom prijedlogu dobivaju odmah po njegovoj ocjeni.
  3. Ocjenjivanje projektnih prijedloga potencijalno je jednostavnije jer projektni prijedlozi moraju ostvariti minimalni propisani bodovni prag što ih automatski kvalificira za dodjelu bespovratnih sredstava.
  4. U slučaju da određeni prijavitelj podnese prigovor na neku od faza odabira, postupak dodjele se ne zaustavlja već se projektni prijedlozi drugih prijavitelja nastavljaju ocjenjivati bez obzira na prigovor jednog od prijavitelja u postupku.

OTVORENI POSTUPAK U MODALITETU PRIVREMENOG POZIVA („ocjenjivanje kvalitete“)

  1. Projektni prijedlozi prijavljuju se u unaprijed određenom roku (primjerice, u roku od dva mjeseca) što prijaviteljima omogućava da na vrijeme prijave projektne prijedloge (ne postoji mogućnost da se podnošenje projektnih prijedloga onemogući nakon nekoliko sekundi od otvaranja poziva zbog iskorištenja alokacije).
  2. Svi pristigli projektni prijedlozi ocjenjuju se paralelno, po isteku gore spomenutog unaprijed određenog krajnjeg roka za podnošenje projektnih prijedloga. Ocjenjivanje se vrši prema unaprijed poznatim kriterijima kvalitete što osigurava financiranje najkvalitetnijih projektnih prijedloga (onih koji su skupili najveći broj bodova, a ne onih koji su ostvarili minimalni propisani bodovni prag).
  3. Nakon što se svi pristigli projektni prijedlozi ocijene te se izradi rang lista sukladno dobivenom broju bodova, najbolje ocijenjeni projektni prijedlozi za čije financiranje ima sredstava, predlažu se za Odluku o financiranju.
  4. U slučaju prigovora, zaustavlja se cjelokupni postupak dodjele dok svi prigovori ne budu riješeni i dok se po njihovu rješenju ne izradi nova rang lista. Navedeno može značajno produžiti razdoblje postupka dodjele bespovratnih sredstava.

Najnoviji članci iz iste kategorije