Održana 3. Međunarodna konferencija o ESI fondovima

Iza nas je još jedna uspješno održana Međunarodna konferencija o ESI fondovima koja je održana 15. i 16. rujna u hotelu Trakošćan. I ove godine trudili smo se biti relevantni i aktualni te smo ugostili renomirane domaće i inozemne stručnjake.

Budući da razdoblje EU financiranja 2021-2027 donosi znatno više sredstava i osobito je obilježeno kontekstom koji značajno utječe na EU projekte, program konferencije obradio je nekoliko skupina tema:

Ekonomske prilike i očekivanja. Uvaženi govornici Iva Tomić iz HUP-a, ekonomski stručnjak Velimir Šonje iz Arhivanalitike i Hrvoje Šimović profesor Ekonomskog fakulteta, osvrnuli su se na stanje ekonomije: inflaciju, potrebne reforme, mjere u borbi protiv energetske krize, monetarne i fiskalne pokazatelje, stanje i trendove investicija, usporedili Hrvatsku i neke druge zemlje, te dali investitorima svoja mišljenja i predviđanja u narednom periodu.

Planiranje i izvršavanje investicija i građevinskih radova u užem smislu, u vrijeme globalnih poremećaja. Vlasta Zanki s Geotehničkog fakulteta, Bojan Baletić s fakulteta arhitekture, Stjepan Lakušić s Građevinskog fakulteta te Gordan Žanić iz Ministarstva zdravstva, govorili su o zelenoj tranziciji, izazovima klimatskih promjena, izazovima dostupnosti projektanata, dobavljača i izvođača, rastu cijena radova, obnovi nakon potresa, strateškim projektima u zdravstvu, te također dali svoja mišljenja i savjete investitorima kako se postaviti u takvim uvjetima.

Novosti i iskustva iz sustava EU financiranja i sa njima povezanim institucijama i tvrtkama. Iz Tijela za reviziju Regije Abruzzo pridružila nam se Giovanna Andreola, iz HBOR-a – Suzana Laušin-Katanec, iz Javnog zavoda za poticanje poduzetništva i razvojnih projekata Općine Izola – Iztok Škerlič te Olgica Spevec, stručnjakinja za državne potpore iz Amplus Consult. Teme u okviru ove skupine pomogle su uočiti neka nova pravila (primjerice unutar regulative državnih potpora), pružile revizijski pogled na pogreške u projektima na primjeru talijanskih korisnika fondova; ukazale na mogućnost kombiniranja  dodatnih izvora sredstava za ulaganja iz financijskih instrumenata HBOR-a i pokazale primjer kako su zajedničkim naporima u Sloveniji pametnom specijalizacijom unaprijedili lokalnu zajednicu.

Iskustva iz realnog sektora. Konferencija je imala i niz predstavnika uvaženih poduzetnika: Antonija Mršić Radas iz Rimac Technology, Sergio Galošić iz Klimaopreme, Marko Ignjatović iz Libusoft Cicom-a, Slavko Vidović iz Infodoma. Riječ je o investitorima, iskusnim korisnicima EU fondova, te pokretačima promjena i generatorima vrijednosti u digitalno doba. Njihove teme obuhvatile su: vlastita iskustva u projektima, daljnje planove, načine uključivanja u regionalne lance vrijednosti, digitalnu transformaciju kao izvor uštede i kvalitete te primjere pametne industrije.

Gradovi u novom razdoblju imaju osobito puno mogućnosti za financiranja ulaganja, no što zaista planiraju, na kakvim strategijama i iskustvima temelje svoje projekte, kako će i na što fokusirati integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) novog programskog razdoblja, saznali smo na panelu s 5 uvaženih gradonačelnika hrvatskih gradova Knin, Rijeka, Pula, Bjelovar i Karlovac.

Na konferenciji nije nedostajalo ni druženja, zabave i razmjene ideja te vjerujemo kako su i ove godine sudionici sa sobom ponijeli nova saznanja i poznanstva koja će im biti od pomoći u svakodnevnom radu.

Najnoviji članci iz iste kategorije