Održali smo šestu Međunarodnu konferenciju o javnoj nabavi

U Opatiji, 23. i 24. svibnja 2024., održana je tradicionalna 6. Međunarodna konferencija o javnoj nabavi. Kao i prethodnih godina konferencija je okupila eminentne stručnjake i brojne zainteresirane za temu javne nabave.

Prvi dan konferencije sudionici su mogli čuti o trenutnom stanju u sustavu nabave i promjenama u elektroničkoj javnoj nabavi o čemu su govorili predavači Maja Kuhar iz DKOM-a i Filip Tončić iz InfoDom-a. O dodatnim obvezama za naručitelje i ponuditelje prema EU uredbama govorila je Danijela Pažur Ivančić iz tvrtke E-DA consulting. O tome kako produljenje ugovora o javnoj nabavi utječe na praksu javne nabave i izvršenje, sudionicima je pojasnio Marko Turudić, izvanredni profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a gost iz Španjolske John Watt, stručnjak za održivu nabavu na globalnom istraživačkom projektu „Embedding“,  govorio je o tome kako uključivati kriterije održivosti u javnu nabavu. Na kraju prvog dana održana je i zanimljiva panel rasprava na temu praksi u zelenim kriterijima. 

Naglasak ovogodišnje konferencije je bio na inovativnim praksama javne nabave koje su usmjerene na transformaciju gospodarstava u zelena i digitalna, koristeći okolišne, društvene i korporativne (ESG) kriterije.

Na kraju prvog dana uslijedila je panel rasprava o zelenim kriterijima u praksi, koja je okupila vodeće stručnjake u sektoru, pružajući platformu za razmjenu znanja i iskustava.

„Ako se rok u fazi izvršenja ugovora značajno i nerazmjerno produlji – legitimno se postavlja pitanje bi li takav ukupni rok (da je od početka bio naznačen u DON-u) – doveo do različitih ponuda i do javljanja ponuditelja koji se originalno nisu javili?“ – postavio je pitanje profesor Marko Turudić

Drugi dan konferencije sudionici su imali priliku sudjelovati u interaktivnoj radionici o komunikacijskim i organizacijskim vještinama za upravljanje javnom nabavom. Treneri i facilitatori Toni Babić i Josipa Borić-Novosel podijelili su s nama svoje uvide i iskustva te pružili praktične primjere, modele i savjete o tome kako učinkovito upravljati vremenom i procesima te kako učinkovito komunicirati i stvoriti pozitivno radno okruženje. 

Konferencija se mogla pratiti i online, a sudionici su i ovog puta dobili pregršt korisnih informacija i praksi koje mogu primijeniti u svakodnevnim izazovima s javnom nabavom.  

Dinamične diskusije, inspirativni govornici i praktične primjeri motivirali su polaznike da o javnoj nabavi razmišljaju na potpuno nov način. 

Najnoviji članci iz iste kategorije