Od 50.000,00 do 2,5 milijuna € iz Europske unije za inovacije

Mala i srednja poduzeća (MSP) koja su osnovana u državama članicama Europske unije (EU) ili u zemljama povezanima s Obzorom 2020, su prihvatljivi prijavitelji za poziv SME Instrument[1]. Uz 28 članica EU, to su još: Island, Norveška, Albanija, BiH, FYR Makedonija, Crna Gora, Srbija, Turska, Izrael, Moldavija, Švicarska, Farski otoci, Ukrajina, Turska, Gruzija ili Armenija. Projekti prije svega moraju biti inovativni i okrenuti prema tržištu. SME Instrument podupire brzi rast poduzeća i stvaranje tržišta inovacija, a dio je programa Obzor 2020. SME Instrument ima tri faze, pri čemu nije nužno da MSP-ovi prijave prvu pa drugu fazu, već mogu odmah na drugu. Međutim, prijava prve faze se svakako preporuča jer evaluatori imaju bolji uvid u samu projektnu ideju čime se povećava mogućnost prolaska u drugoj fazi.

Tko su prihvatljivi prijavitelji?

Prije svega prijavitelj mora biti MSP (mikro, malo ili srednje poduzeće) iz zemalja ranije spomenutih. Prijavitelj mora biti vrlo inovativan s jasnom komercijalnom slikom i potencijalom za visoki rast i internacionalizaciju.

Tri faze poziva

 1. faza – Procjena izvedivosti

U prvoj fazi je potrebno istražiti i procijeniti tehničku izvedivost i komercijalni potencijal inovacije koju će poduzeće staviti na tržište. Važno je formulirati solidan inovacijski projekt s visokim potencijalom u smislu europske ili globalne strategije rasta. Projekt mora biti utemeljen na inicijalnom poslovnom planu i dati sažetak razrađenijeg plana koji će biti rezultat projekta. Aktivnosti unutar prve faze uključuju:

 • procjenu rizika
 • istraživanje tržišta
 • uključenost korisnika
 • analizu regulatornih ograničenja ili standardnih režima
 • upravljanje intelektualnim vlasništvom
 • potraga za partnerima
 • procjenu izvedivosti.

Maksimalni iznos potpore je 50.000,00 €, a stopa potpore je 70% dok je trajanje projekta 6 mjeseci. Rezultat projekta treba biti studija izvodljivosti (tehnička i komercijalna) koja uključuje poslovni plan.

 1. faza – Inovacijski projekt

Druga faza projekta uključuje daljnji razvoj poslovnog koncepta u tržišno spreman proizvod, uslugu ili proces koji je u skladu sa strategijom rasta poduzeća. Druga faza indikativno pokriva projekte od 500.000,00 – 2.500.000,00 €, sa stopom potpore od 70%. Trajanje projekata je između 1 – 2 godine. Prihvatljive aktivnosti su:

 • izrada prototip
 • minijaturizacija
 • skaliranje
 • dizajn
 • verifikacija izvedbe
 • testiranje
 • demonstracija
 • razvoj pilot projekta
 • validacija replike za tržište
 • uključuje druge aktivnosti s ciljem dovođenja inovacije do faze spremnosti za ulaganje i lansiranje na tržište.

Projektni prijedlog mora biti utemeljen na strateškom poslovnom planu iz prve faze ili iz drugih izvora, iako se preporuča da projekt prođe prvu fazu prije prijave sljedećeg koraka. Rezultat druge faze treba biti vrlo inovativni proizvod, proces ili usluga sprema da pohara europsko i globalno tržište. Također je važan i inovativni poslovni plan s detaljnom strategijom komercijalizacije i s financijskim planom lansiranja na tržište.

 1. Faza – Poslovni uzlet

Trećom fazom se daje podrška daljnjem razvoju investicije, povezujući privatne investitore i korisnike kroz posredništvo aktivnosti i događaja (uključujući i sajmove), pomoć pri apliciranju na nove EU programe financiranja te niz drugih načina podrške. Podrška može biti u obliku: treninga, povezivanja investitora, partnerstva i networkinga s drugim poduzećima koja su sufinancirala svoje projekte kroz SME Instrument.

Rok prijave

SME Instrument otvoren je krajem 2017. godine, te su poznati datumi otvaranja prve i druge faze do kraja 2020. godine. U ovoj godini jedan je rok za prvu fazu prošao, a sljedeći su: 5. rujna i 7. studenog. Rokovi za drugu fazu su: 23. svibnja te 10. listopada 2018. godine. Na web stranici https://sme.easme-web.eu/ mogu se pogledati svi projekti financirani kroz SME Instrument, što uključuje i tri inovacijska projekta iz Hrvatske.

Za više informacija o SME Instrumentu i ostalim pozivima molimo javite se na info@pjr.hr

[1] Instrument za malo i srednje poduzetništvo http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/sme-instrument

Najnoviji članci iz iste kategorije