Kreativna Europa (2021-2027)

Kreativna Europa je program koji ulaže u aktivnosti i projekte koji jačaju kulturnu raznolikost i odgovaraju na potrebe i izazove kulturnog i kreativnog sektora.

GLAVNI CILJEVI Programa su:

  • čuvati, razvijati i promovirati europsku kulturnu i jezičnu raznolikost i baštinu
  • povećati konkurentnost i gospodarski potencijal kulturnog i kreativnog sektora, posebice audiovizualnog sektora.

 

Program Kreativna Europa podijeljen je na tri područja:
1. KULTURA (CULTURE) uključuje sve sektore osim audiovizualnog i informativnog; pokriva europske kulturne i kreativne sektore – od glazbe, izvedbenih umjetnosti, književnosti i izdavaštva, do dizajna, arhitekture i kulturne baštine. Kultura potiče suradnju i razmjenu između kulturnih organizacija i stvaratelja diljem Europe i šire.
2. MEDIJI (MEDIA) pokriva audiovizualni i filmski sektor; podržava europske filmske i audiovizualne industrije u razvoju, distribuciji i promociji njihovih radova, uzimajući u obzir novo digitalno okruženje kako bi se povećao broj proizvođača audiovizualnog sadržaja – bez obzira otkud dolazili – te ih povezati s publikom svih dobnih skupina.
3. MEĐUSEKTORSKA SURADNJA (CROSS-SECTORAL STRAND) prvi put se proteže i na sektor informiranja. Međusektorska suradnja ima za cilj iskorištavanje potencijala za suradnju između različitih kulturnih i kreativnih sektora, kao i rješavanje zajedničkih izazova s kojima se oni suočavaju.

ALOKACIJA:
Kreativna Europa raspolaže s proračunom od 2,44 milijarde EUR u usporedbi s 1,47 milijardi EUR iz prethodnog razdoblja (2014-2020.).

KORISNICI I INSTITUCIJE KOJE SE MOGU UKLJUČITI U PROGRAME:
Kako bi ispunjavali uvjete, prijavitelji (korisnici i pridruženi subjekti) moraju:
• biti pravne osobe (javna ili privatna tijela)
– biti osnovani u jednoj od zemalja sudionicama Programa Kreativne Europe, tj. biti država članice EU, biti zemlja izvan EU kao pridružene zemlje ili zemlje koje su u tijeku pregovora o pridruživanju.
Uz napomenu:
1. Zemlje pristupnice, zemlje kandidati i potencijalni kandidati: Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjev. Makedonija i Srbija s retroaktivnim učinkom od 1. siječnja 2021.
2. Zemlje susjedstva: Armenija, Gruzija, Moldavija, Tunis i Ukrajina: s retroaktivnom snagom od 01.01.2021.


Više informacija o Programu Kreativna Europa može se pronaći na ovoj poveznici.

Najnoviji članci iz iste kategorije