Proces pametne specijalizacije u Rumunjskoj

Ioana-Agatha Filimon, stručnjakinja rumunjske Sjeveroistočne razvojne agencije ukratko nam je pojasnila Proces poduzetničkih otkrića i ulogu Agencije u njemu.

Što je Proces poduzetničkih otkrića („Entrepreneurial Discovery Process“ ili EDP) i zašto je to potrebno za regionalnu pametnu specijalizaciju?

EDP je pristup odozdo prema gore i potpuno transparentan u postavljanju dnevnog reda u pametnoj specijalizaciji teritorija. Kao što znate, strategije pametne specijalizacije (SPS) usmjeravaju regionalne investicije u inovacije, potičući teritorijalni razvoj koncentriranjem resursa u područja u kojima mogu ostvariti najveći povrat. Taj postupak podrazumijeva ne samo pažljivu analizu lokalnih potreba i potencijala, već, ponajviše, odabir i predanost provedbi tog odabira. Naravno, niti jedna organizacija nema sve odgovore ili isključivu odgovornost za regionalni razvoj; takve se odluke moraju donositi zajednički kako bi bile i relevantne i poticajne za sve uključene. Pomoću EDP-a uspjeli smo okupiti regionalni “quadruple helix“ (istraživački centri, poduzeća, javna uprava i civilno društvo) kako bismo, vođenom interakcijom, odlučili o regionalnim prioritetima za ulaganje u inovacije i ključnim elementima portfelja projekata strategije. Bili smo jedna od prvih regija u Rumunjskoj koja je pokrenula ovu metodologiju, što nam je pomoglo da revidiramo našu strategiju pametne specijalizacije i izgradimo trenutni portfelj. Svi su je sudionici dobro prihvatili, pa stoga sada treba započeti novi krug EDP-a kako bi se odredili pravci regionalnih ulaganja u inovacije za razdoblje 2021. – 2027.

 

Kakva je uloga Sjeveroistočne Agencije za regionalni razvoj Rumunjske u tom procesu?

Naša najvažnija uloga je biti pokretač ovog procesa, od kontekstualne analize do kolektivnog odlučivanja, od intenzivne i neprekidne potrage za relevantnim sugovornicima, do organizacije i moderiranja fokus-grupa za EDP i učinkovitog vođenja interakcije sudionika. Također, integriramo rezultate EDP-a u našu strategiju RIS3 i poduzimamo potrebne korake za njegovu operacionalizaciju organiziranjem poziva za projekte i doprinošenjem u kreiranju smjernica za prijavu. Sva ova iskustva stečena kroz funkciju posredničkog tijela definitivno će se iskoristiti tijekom narednog programskog razdoblja, kada će naša Agencija postati upravljačko tijelo. Naš će novi status učiniti regionalno savjetovanje i EDP još važnijim, budući da je put od potreba korisnika do dizajna poziva i natrag znatno kraći i, nadamo se, efikasniji. Stoga će naši napori i dalje biti usmjereni na osiguravanje adekvatnog sudjelovanja svih sudionika regionalnog inovacijskog ekosustava u spomenutom procesu.

Više o ulozi i iskustvu razvojne agencije u osmišljavanju “quadruple helix” metodologije razvoja strategije pametne specijalizacije, konceptualizaciji strategije i zalihama razvojnih projekata te izvedbi strategije u praksi moći ćete saznati na 2. Međunarodnoj konferenciji o ESI fondovima u Trakošćanu 1.- 2. listopada, 2020.

Najnoviji članci iz iste kategorije