Strateški se pripremite za „Green deal“

Europska komisija predstavila je 14. siječnja 2020. godine „European Green Deal“ (Europski zeleni investicijski plan) koji će mobilizirati najmanje 1 bilijun eura za održive investicije u sljedećem desetogodišnjem razdoblju.

Plan će omogućiti okvir za upravljanje javnim i privatnim investicijama neophodnim za tranziciju prema klimatski neutralnom, zelenom i uključivom gospodarstvu.

Zašto je uspostavljen Europski zeleni plan i kako ga Europska unija planira provesti, pitanje je koje se postavlja i u svakoj pojedinačnoj zemlji članici, pa tako i u Hrvatskoj.

Europska se unija, naime, obvezala postati ni manje ni više nego prva klimatski neutralna regija u svijetu i to do 2050. godine. To pretpostavlja da će se u sljedećih 30 godina Europa u cijelosti usmjeriti na ostvarenje ciljeva održivog razvoja, a ova dekada zahtijeva snažan zaokret ka zelenom gospodarstvu u okviru nacionalnih javnih i privatnih investicija. Kako bi se potakli svi investicijski ciklusi u navedenom smjeru, Europski zeleni investicijski plan će u periodu 2021-2027 mobilizirati više od 100 milijardi eura javnih investicija kako bi se pokrenuli i privatni investicijski fondovi u istom smjeru.

S obzirom da članice Europske unije, regije, a i pojedini sektori moraju dati svoj doprinos tranziciji, a istovremeno su svi bitno različiti, veliki se izazovi očekuju upravo u skaliranju aktivnosti u pojedinim zemljama članicama, regijama i sektorima. Europska komisija će stoga pokrenuti „The Just Transition Mechanism“ kako bi se svima ponudila prilagođena financijska i praktična pomoć u provedbi smjernica Europskog zelenog plana.

I predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, kao i podpredsjednik Frans Timmermans, uvjereni su da će „Green Deal“ uspjeti samo ako bude vrijedio za sve zemlje jednako i ako se onima koji zaostaju, pomogne da se priključe. Dodaju, također, da će ovaj program unaprijediti kvalitetu života ljudi u Europi te istovremeno Europu učiniti konkurentnijom u odnosu na ostala svjetska tržišta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najnoviji članci iz iste kategorije

Konferencija javna nabava

Profesionalizacija javne nabave

Treća Međunarodna konferencija o javnoj nabavi održat će se u Opatiji će se od 20. do 21. svibnja 2021. godine. Sudionici konferencije čut će primjere iz prakse javne nabave dviju država članica EU te razmijeniti iskustva s brojnim domaćim stručnjacima.

Pročitajte više »
Program izobrazbe u području javne nabave

Steknite certifikat u području javne nabave!

Program izobrazbe u području javne nabave obuhvaća pet dana i traje 50 nastavnih sati. Potvrda o odslušanom programu vrijedi 3 godine, kada je potrebno položiti ispit pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te steći certifikat u području javne nabave.

Pročitajte više »
Konferencija javna nabava

Koncept zelene javne nabave

Konferencija u Opatiji
Treća Međunarodna konferencija o javnoj nabavi održat će se u Opatiji će se od 20. do 21. svibnja 2021. godine. Organizator konferencije je Projekt jednako razvoj d.o.o.

Pročitajte više »