Bugarska iskustva s EU fondovima

Lyudmilu Tozevu iz bugarske Centralne koordinacijske jedinice, predavačicu na našoj nadolazećoj Međunarodnoj konferenciji o ESI fondovima, pitali smo koje su glavne lekcije koje je Bugarska naučila tijekom dva programska razdoblja i koji će biti glavni fokus politike za novo programsko razdoblje.

Što se tiče naučenih lekcija, bugarsko je iskustvo pokazalo da su najvažnija pitanja koja utječu na izvedbu programa financiranih od strane EU-a:

  • administrativno opterećenje i administrativni kapacitet,
  • javna nabava
  • razumijevanje problematike državnih potpora
  • učinkovitost ulaganja.

Najučinkovitijim alatima za smanjenje administrativnog opterećenja u sustavu EU fondova pokazali su se: uvođenje posebnog zakona o upravljanju ESIF-om koji osigurava stabilnost i pravnu sigurnost za sve operativne programe i Jedinstveni informacijski sustav upravljanja koji pokriva sve elemente e-aplikacije, e-odabira i e-izvještavanja te osigurava veći publicitet. Poteškoće i kašnjenja u provedbi uglavnom su bili povezani s pitanjima javne nabave i državnih potpora, kao i nedostatkom administrativnih kapaciteta, posebno u slučajevima uspostave novih struktura ili novih modela provedbe.

Nastavljajući se na dosadašnja dostignuća, za nadolazeću programsku perspektivu Bugarska mora poduzeti sljedeći korak u ‘lancu vrijednosti’ u smislu ekonomije i poslovanja. Fokus politike bit će na transformaciji gospodarstva u gospodarstvo temeljeno na znanju i inteligentnom rastu, ulaganjima u ljudski kapital i razvoju kvalitetnih usluga. Povećavanje dodane vrijednosti intervencija zahtijevat će promjenu pristupa i ulaganja u reformirane sektore, preispitivanje modela upravljanja i provedbe te poboljšanje teritorijalne dimenzije mjera.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najnoviji članci iz iste kategorije

Program izobrazbe u području javne nabave

Steknite certifikat u području javne nabave!

Program izobrazbe u području javne nabave obuhvaća pet dana i traje 50 nastavnih sati. Potvrda o odslušanom programu vrijedi 3 godine, kada je potrebno položiti ispit pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te steći certifikat u području javne nabave.

Pročitajte više »
Konferencija javna nabava

Koncept zelene javne nabave

Konferencija u Opatiji
Treća Međunarodna konferencija o javnoj nabavi održat će se u Opatiji će se od 20. do 21. svibnja 2021. godine. Organizator konferencije je Projekt jednako razvoj d.o.o.

Pročitajte više »