Intervju s predavačima nadolazeće konferencije o ESI fondovima

Nekoliko „blic-pitanja“ o uspješnoj provedbi kohezijske politike i novom razdoblju financiranja postavili smo predavačima nadolazeće međunarodne konferencije o ESI fondovima: Zsuzsanni Kondor iz Instituta za filozofska istraživanja Mađarske akademije znanosti i Peteru Wostneru iz slovenskog Ureda za makroekonomske analize i razvoj.

Što su pretpostavke dobre kohezijske politike?

Zsuzsanna Kondor: Uspješna provedba kohezijske politike pretpostavlja vrlo dobro složene operativne programe, utemeljene na stvarnim potrebama, domaći pravni okvir i procedure koje su izvedive i proporcionalne zadatku, adekvatne institucionalne strukture i kapacitete te, svakako ne manje važno, projekte koji imaju sposobnost transformacije!

Koji je Vaš savjet korisnicima u pripremama za novo razdoblje?

Peter Wostner: Razmislite o tome što će donijeti sutra. Organizirajte se, povežite i surađujte, a zatim integrirajte rješenja, pričajte glasno o tome i ne dopustite ministarstvima da se povuku u vlastite „silose“ – radije radite zajedno.

Koji je najveći izazov apsorpcije sredstava u kompleksnom sustavu EU fondova?

Zsuzsanna Kondor: Mađarska je u prošlosti eksperimentirala s nekoliko različitih načina sustava uređenja institucija koje upravljanju EU fondovima. Sada se raspravlja i uspoređuju se sustavi svojim prednostima i manama, ali također i oportunitetnim gubitkom („trade-off“). Naime u svakom sustavu postoje gubici koji proizlaze iz izazova postizanja ciljeva apsorpcije, stoga je važno nastojati istovremeno zadovoljiti usklađenost s regulativom, željene rezultate i uvećati učinak fondova na društvo.

Koja je za Vas najveća lekcija naučena u ovom razdoblju?

Peter Wostner: Obično se smatra da se kohezijska politika “vrti oko novca”. To u principu i jest točno, ali novac dolazi na kraju i samo pod uvjetom da kohezijsku politiku koristite kao polugu za promjenu načina funkcioniranja. Novac će tada ispuniti svrhu koja se od njega očekuje: ekonomsku i socijalnu transformaciju društva, regije ili pojedine organizacije.

 

Saznajte više od ovih renomiranih stručnjaka i pridružite nam se na Međunarodnoj konferenciji o ESI fondovima u Trakošćanu 19-20. ožujka 2020.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najnoviji članci iz iste kategorije

Program izobrazbe u području javne nabave

Steknite certifikat u području javne nabave!

Program izobrazbe u području javne nabave obuhvaća pet dana i traje 50 nastavnih sati. Potvrda o odslušanom programu vrijedi 3 godine, kada je potrebno položiti ispit pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te steći certifikat u području javne nabave.

Pročitajte više »
Konferencija javna nabava

Koncept zelene javne nabave

Konferencija u Opatiji
Treća Međunarodna konferencija o javnoj nabavi održat će se u Opatiji će se od 20. do 21. svibnja 2021. godine. Organizator konferencije je Projekt jednako razvoj d.o.o.

Pročitajte više »