Predloženi su zajmovi od EU u vrijednosti od 4,4 milijarde eura

Milijardu eura zajmova uložit će se u obrazovanje, a 1,2 milijarde ići će za obnovu od potresa.

Značajan dio novaca uložit će se i u energetsku tranziciju (1,1 milijarda), u unaprjeđenje vodnog gospodarstva (305 milijuna), ali i u prometni sustav (180 milijuna).

Prijedlogom dodatka Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. – 2026. traži se 4,4 milijarde eura. Vlada je ovom Odlukom usuglasila prijedlog dodatka, kojem predstoje dodatni pregovori s Komisijom u sljedeća tri mjeseca.

Predsjednik Vlade najavio je plan ulaganja u različite sektore:
  • Energetska tranzicija – Dio sredstava iz segmenta energetike ulagat će se u LNG terminal i dodatne plinovodne pravce prema Sloveniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.
  • Unaprjeđenje vodnog gospodarstva – Najveći dio sredstava uložit će se u trajnu zaštitu od poplave u Sisačko – moslovačkoj županiji. Time će se zaštiti stanovništvo i imovina građana te županije i izgraditi vodne građevine i održati protočnost vodotoka. 
  • Prometni sustav – Planira se i nabava novih autobusa na alternativni pogon.
  • Obrazovanje – Fokus ulaganja će biti na ostvarivanje jednosmjenske nastave u svim školama u Republici Hrvatskoj
  • Obnova od potresa

Do sada je u okviru NPOO-a objavljeno 253 natječaja u vrijednosti od 3,4 milijarde eura. Nedavno je upućen zahtjev za isplatu još jednog zajma iz NPOO-a čije se odobrenje očekuje do kraja ove godine, iznosa 700 milijuna eura. 

Najnoviji članci iz iste kategorije