Kako marketinškom i komunikacijskom strategijom do uspješnijeg projekta

Dobra marketinška i komunikacijska strategija može pomoći gradovima, općinama, turističkim mjestima, javnim ustanovama i poduzećima koji sufinanciraju svoje projekte iz sredstava europskih fondova da postanu uspješni i prepoznati u javnosti

Jeste li ikada razgovarali s nekim tko vam je objasnio nešto toliko loše da ste na kraju samo slegnuli ramenima i odustali od pokušaja razumijevanja? To se događa kada nedostaje dobra komunikacija.

Nažalost (ili nasreću) bez obzira koliko bili napredni u tehnologiji, još uvijek ne postoji uređaj za telepatsko prenošenje poruka. Zato se i dalje oslanjamo na postojeće kanale komunikacije. Ali, kako osigurati da se naša poruka prenese na najbolji mogući način? Tu nastupa komunikacijska strategija.

Komunikacijska strategija je bitna jer pomaže u boljem povezivanju s ciljnom publikom. Bez nje, poruke mogu ostati nejasne, nedovoljno fokusirane i neprimjerene za ciljanu publiku. Zamislite da pokušavate prodati proizvod za mlade ljude koristeći riječi i fraze iz srednjeg vijeka – neuspjeh je zajamčen.

Komunikacijska strategija se obično radi nakon marketinške strategije, jer marketinška strategija pruža okvir za sve marketinške aktivnosti organizacije, uključujući i komunikaciju s ciljnom publikom. Marketinška strategija obično uključuje definiranje ciljne publike, određivanje ključnih poruka i vrijednosti marke, kao i planiranje marketinških kanala. Nakon toga, komunikacijska strategija može biti izgrađena na temelju tih smjernica kako bi se osiguralo da se poruke uspješno prenesu ciljnoj publici. Stoga je ključno imati marketinšku strategiju i kroz nju definirati ciljnu publiku, odrediti koje su im potrebe, želje i očekivanja. Jednom kada to saznate, možete početi graditi svoju komunikacijsku strategiju koja će se temeljiti na pravim porukama, kanalima i stilovima komunikacije.

Kada govorimo o projektima sufinanciranima iz sredstava EU također ne smijemo zanemariti važnost uspješnog promoviranja projekta i dobre marketinške i komunikacijske strategije. Europski fondovi nude nevjerojatne prilike za razvoj gradova, općina i jačanje turističke ponude općenito. 

Ali često se događa da ti projekti nisu dovoljno prepoznati i cijenjeni zbog nedostatka učinkovitih marketinških i komunikacijskih strategija. Ključna uloga komunikacijske strategije u projektima financiranim iz sredstava europskih fondova je osigurati da se projekt prepozna kao uspješan i koristan za zajednicu te da privlačenjem većeg broja posjetitelja doprinese razvoju gospodarstva. Komunikacijska strategija pomaže u izgradnji reputacije projekta i njegovoj promociji, čime se stvara dodatna vrijednost za zajednicu i povećava vjerojatnost budućih investicija.

Ako se ne primijeni odgovarajuća komunikacijska strategija, projekt može biti ignoriran ili čak dovesti do negativnih percepcija. Na primjer, ljudi mogu vidjeti projekt kao nepotrebno trošenje novca, jer nisu dovoljno informirani o njegovoj svrsi i ciljevima. Ili još gore, uopće nisu upućeni u to da projekt postoji. Svaki projekt ima svoju priču i važno je da ta priča bude ispričana na način koji će privući pažnju i stvoriti interes kod publike kako bi se izvukao maksimum iz projekta i ostvarili ciljevi projekta

Zaključno, dobra komunikacijska strategija može pomoći gradovima, općinama, turističkim mjestima, javnim ustanovama i poduzećima koji sufinanciraju svoje projekte iz sredstava europskih fondova da postanu uspješni i prepoznati u javnosti. Bez nje, projekti bi mogli ostati nezapaženi i neostvareni. Stoga je važno da se od samog početka projektiranja i planiranja projekata razmišlja o kvalitetnoj komunikacijskoj strategiji kako bi se osigurao njihov uspjeh i doprinos razvoju zajednice.

Ako trebate pomoć u osmišljavanju marketinških i komunikacijskih strategija za vaš projekt, slobodno nas kontaktirajte, uvijek smo tu da pomognemo!

I ne zaboravite, i pisanje tih strategija možete sufinancirati iz EU fondova.

Najnoviji članci iz iste kategorije