Javna nabava inovativnih rješenja

Konferencija u Opatiji

U Opatiji će se od 20. do 21. svibnja 2021. godine održati treća Međunarodna konferencija o javnoj nabavi. Organizator konferencije je Projekt jednako razvoj d.o.o. Jedna od tema konferencije je javna nabava inovativnih rješenja.

Strategije i politike

U okviru strategije javne nabave Europske komisije preispituje se pristup kupnji, profesionaliziraju se javni kupci, smanjuje se birokracija i iskorištavaju se prednosti digitalnog doba kako bi javne uprave postale učinkovitije i djelotvornije te orijentiranije na građane i poduzeća. To uključuje politike usmjerene na stvaranje inovativnijeg, zelenijeg i socijalno uključivijeg gospodarstva.

Nagrada za javnu nabavu inovativnih rješenja

Gradu Koprivnici dodijeljena je nagrada Procura+ Award 2020 u kategoriji “Javna nabava inovativnog rješenja” za 2020. godinu, zahvaljujući provedenoj javnoj nabavi inovativnog rješenja za opsežnu transformaciju zgrade dječjeg vrtića. Nabava je provedena u partnerstvu s Regionalnom energetskom agencijom Sjever kao dio zajedničkog projekta Prominent MED iz programa Interreg Mediteran. Procura+ je mreža europskih tijela javne vlasti koja prepoznaje i nagrađuje održiva inovativna rješenja u javnim nabavama tijela javne vlasti koje utječu na značajno poboljšanje javnih usluga, procesa i infrastrukture u javnom sektoru.

Inovativno rješenje – rezultat postupka nabave

Konferencija će ugostiti i domaće predavače, među kojima se izdvaja gđa Marija Potroško-Kovačić, viša savjetnica za javnu nabavu, Grad Koprivnica: „2017. godine Grad Koprivnica postao je prvo javno tijelo u Hrvatskoj koje je pokrenulo i provelo postupak javne nabave inovativnih rješenja. Grad je odlučio riješiti problem građevinskih nedostataka vrtića kroz postupak javne nabave inovativnih rješenja, uspostavljanjem natjecateljskog dijaloga. Sudionicima želim prenijeti svoja iskustva o postupku nabave koji je rezultirao inovativnim i replikabilnim rješenjem vanjske, unutarnje, energetski učinkovite i funkcionalne transformacije 35 godina stare montažne drvene zgrade vrtića, a samo inovativno rješenje sastojalo se od kombinacije postojećih materijala i tehnika prethodno nedostupnih na tržištu.“

Razmjena iskustava na konferenciji

Tijekom dvodnevne konferencije javnim i sektorskim naručiteljima i ponuditeljima iz cijele Hrvatske obratit će se niz stručnjaka iz tijela predstavnika dionika u sustavu javne nabave. Namjera PJR-a je organizacija konferencije interaktivnog karaktera na kojoj će sudionici imati priliku dobiti odgovore na svoja pitanja, družiti se i međusobno razmijeniti iskustva. S obzirom na važnost teme, uz stručnu javnost i predstavnike ponuditelja, u Opatiji se očekuju i mnogi drugi istaknuti gosti.

Najnoviji članci iz iste kategorije