Dobra prilika za hrvatske poduzetnike – Poziv „SPIN“

Od 1. veljače 2024. u 11:00:00 do 5. lipnja 2024. u 11:00:00 mogu se podnositi projektni prijedlozi u okviru Poziva „Jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije“ popularno nazvanog SPIN.

Poziv skraćenog naziva SPIN, nastao je unutar koncepta industrijske tranzicije hrvatskih regija, a MRRFEU je za njega osigurao 300 mil. eura za hrvatsko poduzetništvo.

Kako do bespovratnih sredstava?

Konzorcij od minimalno tri, a optimalno pet poduzetnika, treba osmisliti u naredne tri godine dva inovativna proizvoda ili usluge. Za troškove tog projekta mogu ostvariti čak do 3 mil. eura bespovratnih sredstava.

Područja projekta mogu biti razna i uključivati zdravstvo, farmaceutiku, kreativne industrije, IT, turizam, poljoprivredu i prehranu, industriju i tehnologiju, pametne usluge i slično.

Svi poduzetnici, članovi SPIN konzorcija moraju biti iz iste regije.

Predmet poziva je poticanje strukturnih promjena u regionalnim gospodarstvima kroz razvoj novih proizvoda i usluga u nišama više dodane vrijednosti, odnosno omogućavanje diversifikacije poslovanja poduzetnika i razvoj novih proizvoda u okviru prioritetnih niša RLV-ova Jadranske, Panonske ili Sjeverne Hrvatske te poticanje rješavanja ključnih društvenih izazova tih regija.

Svrha poziva je usmjeriti potpore za projekte istraživanja i razvoja (industrijsko istraživanje, eksperimentalni razvoj i studije izvedivosti) i razvoj tehnološke infrastrukture u svrhu razvoja prioritetnih niša grupiranih u RLV-ove u okviru S3 tematskih područja.

Tko je prihvatljiv prijavitelj?

Pravna ili fizička osoba koja je Ugovorom o konzorciju imenovana nositeljem SPIN konzorcija, a koja je mikro, malo, srednje ili veliko poduzeće

Jesam li ja prihvatljiv prijavitelj?

SPIN može uključivati i organizacije za istraživanje i širenje znanja (OIŠZ) – prednost uključivanja OIŠZ koji djeluju u istoj regiji u kojoj je osnovan SPIN konzorcij.

Alokacija je raspodijeljena na tri omotnice:

  •         Jadranska Hrvatska: 32.812.500,00 EUR
  •         Panonska Hrvatska: 43.750.000,00 EUR
  •         Sjeverna Hrvatska: 23.437.500,00 EUR

Najnoviji članci iz iste kategorije