Utjecaj korona virusa na EU projekte

Vlada Republike Hrvatske usvojila je paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije korona virusom. Među njima cijeli je niz mjera od kojih neke stupaju na snagu odmah, a pojedine čekaju izglasavanje Hrvatskog sabora i/ili Europskog parlamenta. Napominjemo kako u velikom broju informacija važno je imati one relevantne te pratiti pouzdane izvore.

Mjere koje se odnose na trenutnu provedbu EU projekata stupaju na snagu odmah:

Razdoblje provedbe za sve tekuće EU projekte (programi OPKK 2014.-2020., OPULJP 2014.-2020.) koji završavaju u 3., 4. ili 5. mjesecu 2020. godine automatski se i bez uvjeta produljuju za 90 dana.

Po predanom ZNS-u, institucije će skoro pa automatski (osim nekih osnovnih provjera) odobriti plaćanje do 75% potraživanih sredstava, a isplata preostalih 25% odobriti će se nakon potpune provedbe uobičajenih kontrola prihvatljivosti izdataka (naravno pod pretpostavkom potpune valjanosti i poštivanja pravila Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava).

Cilj je otklanjanje (ili barem umanjivanje) prepreka nesmetanoj provedbi projekata uslijed novonastalih okolnosti.

U vezi pokazatelja ciljeva i rezultata EU projekata, moguće je zatražiti smanjeno ostvarenje planiranih indikatora uslijed objektivnih novonastalih okolnosti.

Korisnici projekata koji trebate profesionalni savjet oko razmatranja efekta epidemije na vaše projekte i pokazatelje te savjet u sastavljanju i obrazlaganju zahtjeva prema institucijama za tim izmjenama – javite nam se na info@pjr.hr.

 

Alokacija za financijski instrument ‘ESIF Mikro zajmovi’ stupila je na snagu te je povećana (do 25 tisuća eura) za obrtna sredstva mikro i male poduzetnike, dok su smanjene neke kamatne stope.

Novi financijski instrument COVID-19 zajmove za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike očekujemo u narednom razdoblju nakon što Europski parlament odobri izmjenu temeljne UREDBE (EU) br. 1303/2013 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 17. prosinca 2013. Kroz ovu mjeru, HAMAG-BICRO dijeliti će dodatnih 380 milijuna kuna.

Također očekujemo izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja kroz produženje rokova za realizaciju investicijskih projekata i dodatni grace period od tri godine za očuvanje radnih mjesta. Isto očekujemo da kroz naredne dane Hrvatski sabor izglasa, čime stupa na snagu.

Do kraja ožujka trebalo bi sve biti poznato.

Svi koji ste procijenili, ili s vremenom procijenite da trebate profesionalni savjet u apliciranju na navedene mjere– javite nam se na info@pjr.hr.

 

Nadamo se da ova situacija neće značajno negativno utjecati na vaše željene investicije i EU projekte koje trenutno provodite. S obzirom na moguću recesiju i gubitke u uobičajenim prihodima u zemlji, vjerujemo i očekujemo da će se institucije u sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima itekako paziti da se povuku svi EU fondovi koji se mogu povući te maksimalno surađivati i izlaziti u susret u slučaju kvalitetno obrazloženih zahtjeva.

 

Najnoviji članci iz iste kategorije