Uredba o zajedničkim odredbama EU fondova
Značaj kašnjenja za Hrvatsku

Uredba o zajedničkim odredbama (tzv. CPR) 2021. – 2027. krovna je Uredba koja će se primjenjivati na brojne ključne fondove EU-a nakon 2021. godine: Kohezijski fond, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond plus, Fond za azil i migracije Instrument za upravljanje granicama i vize, Fond za unutarnju sigurnost. U njemu su navedena pravila koja se moraju poštivati pri korištenju tih sredstava.

U svibnju 2018. godine, za sljedeće Višegodišnji financijski okvir (VFO) EU-a, od 2021. do 2027., Europska komisija predložila je ažuriranje CPR-a. U prosincu 2019. Vijeće Europske unije privremeno se dogovorilo o dijelovima teksta Uredbe o zajedničkim odredbama 2021.-2027.

No, umjesto da je priprema slijedila uobičajenim vremenskim okvirom za pripremu CPR-a, zbog nastanka COVID-19 pandemije, krajem svibnja 2020., kao i lipnja 2020., EK je uvela i odobrila legislativu kojom se revidirala proračun za tekući VFO kao i revizije CPR-a za tekući VFO.

Posljedično CPR 2021.-2027., objavljen je u službenom listu EU 30.6.2021., punih šest mjeseci nakon početka financijskog razdoblja.

Uz kašnjenje u pripremi i odobrenju CPR-a, došlo je do kašnjenju u pripremi i odobrenju Uredbi o uspostavi svih ranije navedenih fondova. Posljedično, priprema Operativnih programa od strana država članica također kasni, primarno zbog nepoznavanja uvjeta korištenja raspoloživih sredstava VFO-a.

Hrvatska je započela s provedbom OP-ova prethodnog VFO-a među posljednjim državama, zbog neiskustva i zbog kratkog razdoblja između ulaska u EU i početka novog VFO-a, što nam je skratilo vrijeme za provedu naših Operativnih programa. Ovaj novi VFO nam je bila prilika da se temeljem stečenog iskustva pravovremeno pripremimo i ranije započinjemo s korištenjem za nas alocirana sredstava, međutim zbog prethodno navedenog, evidentno je da ćemo ući duboko u 2022. godinu prije nego će svi Operativni programi biti odobreni odnosno započeti. Čini se da ćemo opet „izgubiti“ godinu dana iz trajanja provedbenog razdoblja što ponovno povećava rizik smanjene apsorpcije alociranih sredstava.

Štoviše, odgađanje početka ulaganja sredstava iz VFO-a onemogućuje pravovremeno ulaganje sa ciljem što ranijeg stimulativnog efekta za oporavak hrvatskog gospodarstva od posljedica COVID-19 pandemije. Naravno, Hrvatska je već ranije počela koristiti alocirana sredstava iz Mjera za oporavak i otpornost (MOO) putem NPOO, ali rezultat neće biti toliko pozitivan kao što bi bio da su se sredstava iz oba izvora mogla početi ubacivati u gospodarstvo istovremeno. Uostalom, kao što svi znamo, novac danas vrijedi više od novca sutra.

Najnoviji članci iz iste kategorije