Pripreme za novo programsko razdoblje su ključne

Leže li vam u ladicama razni projekti kojima se do sad niste stigli pozabaviti, možda je vrijeme da se ipak aktivirate i u novom programskom razdoblju posegnete za svojim dijelom „kolača“ zvanim EU fondovi. Pogotovo jer se Vlada „na sva usta“ pohvalila s ispregovaranih 22 milijarde eura za Hrvatsku u EU proračunu (više nego dvostruko u prvih 7 godina članstva), ali treba naglasiti da najteži dio posla tek dolazi.

Od famoznih 22 milijarde,  12,6 milijardi eura odnosi na novo sedmogodišnje razdoblje (od 2021. do 2027. godine) u vidu pomoći kakvu smo i dosad povlačili kroz različite EU fondove i programe kohezijske i poljoprivredne politike. Drugi dio čini fond „EU za sljedeće generacije“ za borbu protiv posljedica pandemije, poticanje rasta, ulaganja, digitalizacije i postizanja klimatskih ciljeva. Odatle se Hrvatskoj stavlja na raspolaganje 9,4 milijarde eura, ali u značajno kraćem – trogodišnjem razdoblju (do 2024.). Veći dio tog iznosa moći će se iskoristiti kroz dodjelu bespovratnih sredstava, a manji dio isključivo kroz zajmove. Međutim, s obzirom na trenutne kapacitete Hrvatske, postoji velika sumnja da će se toliki novac apsorbirati u datom roku.

Čak 70 posto bespovratnih sredstava iz fonda za oporavak od korona-krize treba ugovoriti do kraja 2022. godine, a preostali dio do kraja 2023. godine (uz mogućnost povlačenja novca do kraja 2026.), za što će nam svakako trebati brži sustav, svi raspoloživi stručnjaci (od konzultanata do akademske zajednice), a o važnosti dovršetka Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine da i ne govorimo.

O ovim i brojnim drugim temama raspravljat će se na 2. međunarodnoj konferenciji „Strateške pripreme razvojnih programa i projekata za financiranje ESI fondovima u novom programskom razdoblju 2021. – 2027.“, koju smo, uslijed pandemije pomaknuli s ožujka na 1. i 2. listopada. Tema je, kako vidimo, i više nego aktualna, a svoja će iskustva i preporuke sa sudionicima podijeliti domaći stručnjaci, ali i predstavnici relevantnih institucija iz Slovenije, Mađarske, Bugarske i Rumunjske.

Govorit će se o naučenim lekcijama iz provedbe EU programa i napretku u pripremama za 2021-2027 Bugarske, o ključnim dilemama u vezi stvaranja institucionalne strukture za provedbu programa Mađarske, o tome kako je Slovenija učinila kohezijsku politiku pametnijom u praksi, o ulozi španjolskih regionalnih razvojnih agencija u provedbi ESI fondova kao i procesu gospodarskog razvoja kroz pametnu specijalizaciju u Sjevernoistočnoj regiji Rumunjske. Također, bit će tu i domaći stručnjaci iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Budući da su se svi dosadašnji prijavitelji na EU natječaje osvjedočili u kašnjenja, preveliku administraciju, nejasne kriterije za odabir projekata, nepostojanja zajedničkog stava i tumačenja ugovornih tijela, potrebno je istaknuti važnost objave plana svih natječaja, pojednostavljenja procedura i bržeg procesa dodjele. S druge pak strane, važna je i priprema samih korisnika u smislu otvorenosti za različite oblike suradnje, pripreme strategija i osiguravanja kadrovskih kapaciteta.

Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Trakošćanu (virtualno ili uživo) i uključe se strateški i na vrijeme u pripreme za korištenje kohezijske politike u novom razdoblju te da svojim aktivnim sudjelovanjem osiguraju, ne samo uspješno financiranje vlastitih projekata, već da pokrenu prijeko potrebnu transformaciju sustava (a samim time i gospodarski napredak Hrvatske).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najnoviji članci iz iste kategorije

Digitalna transformacija

Digitalna transformacija za opstanak

Veliki broj poduzeća se ponosi time da su digitalizirali svoj poslovanje, no koliko zapravo su digitalno transformirani. Znači li to da podižu Excel tablice u neki sustav? Ili uistinu cijelo poslovanje vode kroz digitalne platforme?

Pročitajte više »