Priprema, pozor, sad! – Kreće utrka poduzetnika za bespovratnim sredstvima EU

Izgradnja i opremanje

Pripremite projekte i sve potrebne dozvole jer dolaskom proljeća počinje i utrka za bespovratna sredstva za mikro, male i srednje poduzetnike kroz Poziv „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“. Nakon održanog eSavjetovanja, koje je trajalo od 12. do 26. ožujka 2021., u ovome mjesecu – travnju očekujemo otvaranje Poziva, kada će se početi prijavljivati projekti.

Najviši iznos potpore 7.500.000,00 HRK

1,14 milijardi kuna bespovratnih sredstava je na raspolaganju u ovom Pozivu. Procjenjujemo da može proći 300 ili više projekata. Ukoliko poslujete ili imate kontakte i/ili partnere u sektoru C prerađivačke industrije i planirali ste ulaganje u opremu, strojeve i / ili infrastrukturu, digitalizaciju i usavršavanja radnika, predlažemo da nastavite čitati. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po pojedinom projektu iznosi 500.000,00 HRK, dok je najviši iznos potpore 7.500.000,00 HRK.

Ovaj natječaj nije „najbrži prst“ i financirat će se samo projekti koji skupe najviše bodova! Zbog toga je odabir kvalitetnog partnera/konzultanta jedna od prvih i najvažnijih odluka.

U ranijem članku, nastavno na eSavjetovanje, pisali smo opširnije što će sve od aktivnosti i troškova biti prihvatljivo, a sada donosimo izdvojene glavne značajke Poziva sa eSavjetovanja, a za koje smatramo da projekti trebaju ispunjavati kako bi imali što veću šansu za prolaz.

  1. Provjera prihvatljivosti poduzeća (prijavitelja)

Preporučamo u prvom koraku prvenstveno provjeru prihvatljivost poduzeća, sukladno kriterijima prihvatljivosti prijavitelja. Isto će se trebati revidirati pri službenoj objavi Poziva, a sada izdvajamo uvjete navedene u eSavjetovanju:

  • Imate pozitivnu EBITDA-u u 2019. godini
  • Minimalni udio kapitala i rezervi u pasivi iznosi 15% prema godišnjem financijskom izvješću za 2019. godinu
  • Registrirani ste za obavljanje gospodarske djelatnosti najmanje 2 godine prije dana predaje projekta
  • Registrirani ste u sektoru C (Prerađivačka industrija) te se projektne aktivnosti odvijaju u predmetnom sektoru
  • Ukupni godišnji poslovni prihodi u 2019.g. iznose minimalno 50% od ukupne vrijednosti projekta
  1. Kreiranje koncepta projekta

Najznačajniji dio projekta odnosi se na troškove ulaganja u nove strojeve, opremu, te infrastrukturno ulaganje kroz regionalnu potporu koja za mikro i male poduzetnike iznosi 45%, a za srednje poduzetnike 35%. Ostali troškovi projekta (trošak pripreme projektne dokumentacije, savjetodavne usluge pisanja projektne prijave, usavršavanja i slično) financirani su sa 50% potpore. Stoga vaša ukupna investicija treba otprilike iznositi između 1,2 milijuna i 15 milijuna kuna.

Ovdje preporučamo da počnete prikupljati ponude i informirati se o troškovima koje želite prijaviti, kako bi se proračun projekta što bolje i kvalitetnije raspisao. Ukoliko planirate prijaviti ulaganje u infrastrukturu, naglašavamo kako je potrebno provjeriti potrebna rješenja i dozvole te da žurno počnete poduzimati korake za ishođenje građevinske dozvole pošto je isto jedan od važnih preduvjeta prolaska projekta.

  1. Kriteriji odabira (bodovi)

Nakon provjere svih administrativnih uvjeta, nužno je provjeriti i koliko se bodova može prikupiti temeljem kriterija odabira jer Poziv uvjetuje minimalan bodovni prag koji projektna prijava mora ostvariti po svakom od kriterija. Prema eSavjetovanju maksimalno će moguće biti ostvariti 50 bodova.

Ovdje izdvajamo kriterij „Vrijednost za novac koju projekt nudi“ gdje preporučamo detaljnije daljnje razmatranije svakog pojedinog kriterija, pošto je minimalni bodovni prag 13 od ukupno 23 mogućih bodova. Maksimalnih 15/15 bodova moguće je ostvariti u kriterijima plana povećanja broja zaposlenika, povećanja prihoda od prodaje i izvoza u godini nakon završetka investicije, koji donose ključne bodove. U ovim projekcijama važno je procijeniti promjenu koju možete ostvariti u odnosu na početnu 2019. godinu.

Od ostalih kriterija izdvajamo „Doprinos uravnoteženom regionalnom razvoju“ gdje ovisno o skupini jedinici područne (regionalne) samouprave u kojoj radite investiciju možete ostvariti maksimalna 4/4 boda.

 

Besplatna provjera prihvatljivosti

PJR za vas izrađuje stručno mišljenje o prihvatljivosti vaše projektne ideje sukladno ovom Pozivu,  čime procjenjujemo koliko bodova projekt može ostvariti i savjetuje li se da aplicirate (kolike su vam šanse). Mišljenje o sukladnosti projekta s pozivom je besplatno. Važno je samo krenuti na vrijeme. Potičemo vas da nam se javite na info@pjr.hr ili ispunite kratku kontakt formu niže i javit ćemo Vam se u najkraćem roku kako bi vam dali relevantan savjet.

*Popunite formu niže i saznajte možete / trebate li se prijaviti na ovaj Poziv!

Najnoviji članci iz iste kategorije