Održana 5. međunarodna konferencija o javnoj nabavi

PJR održao 5. Međunarodnu konferenciju o javnoj nabavi
U fokusu: inovativna javna nabava kojom se gospodarstva transformiraju u zelena i digitalna

Opatija – 11. i 12. svibnja održali smo 5. Međunarodnu konferenciju o javnoj nabavi koja je, kao i prethodnih godina, okupila eminentne stručnjake i brojne zainteresirane za temu javne nabave. Ove godine, u fokusu je bila tema inovativne javne nabave koja pomaže u transformaciji gospodarstava u zelena i digitalna.
Smjernice za javnu nabavu inovativnih rješenja Europske komisije naglašavaju da inovativna nabava uključuje nabavu procesa inovacije ili nabavu rezultata inovacija. Njome se može ostvariti bolja javna ulaganja koja će usmjeriti gospodarstvo prema održivijim praksama i rješenjima.

Prvi dan konferencije sudionici su mogli čuti o aktualnostima iz javne nabave, prvenstveno o učincima izmjena Zakona o javnoj nabavi te fakultativnih razloga isključenja u Direktivi 2014/24/EU o čemu su govorili predavači Maja Kuhar iz DKOM-a i Marko Turudić s Katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. O socijalnom aspektu javne nabave i problematici izuzetno niskih cijena i minimalne plaće više je rekao gost iz Slovenije: Borut Smrdel, viši sudac na Upravnom sudu Republike Slovenije, a o danas sveprisutnoj temi umjetne inteligencije i tome kakav će učinak ona imati na posao javnonabavljača govorila je Ines Gruica Devčić iz PJR-a. Na kraju prvog dana održana je i zanimljiva panel rasprava na temu: „Zeleno, održivo i inovativno kroz javnu nabavu“.
Drugog dana bilo je više riječi o primjerima iz prakse: o održivoj javnoj nabavi grada Kopenhagena govorila je Ida Meulengracht Ginsborg, posebna savjetnica za javnu nabavu, a od Manuele Licul Martinčić, stručnjakinje za javnu nabavu i Jurice Perka iz Regionalne energetske agencije Sjever moglo se čuti o provedbi nabave fotonaponskih elektrana u okviru provedbe Programa „Energija i klimatske promjene”. S Tomislavom Kovačevićem, ravnateljem JU Nacionalni park Plitvička jezera, razgovaralo se o hrani kao predmetu održivosti nabave. O ključnoj temi inovativnosti u budućnosti nabave bilo je riječi u predavanjima Filipa Tončića iz InfoDom-a i Ivana Serdarušića iz PJR-a.
Konferencija se mogla pratiti i online, a sudionici su i ovog puta dobili pregršt korisnih informacija i praksi koje mogu primijeniti u svakodnevnim izazovima s javnom nabavom.

Najnoviji članci iz iste kategorije