Kako se Mađarska sprema za uspješno povlačenje EU fondova u novom razdoblju financiranja 2021-2027?

Uspješna provedba kohezijske politike pretpostavlja vrlo dobro složene operativne programe, koji su utemeljeni na stvarnim potrebama, domaći pravni okvir i procedure koje su izvedive i proporcionalne zadatku, adekvatne institucionalne strukture i kapacitete, te svakako ne manje važno projekte koji imaju sposobnost transformacije!

Mađarska je u prošlosti eksperimentirala s nekoliko različitih načina sustava uređenja institucija koje upravljanju EU fondovima. Sada se raspravlja i uspoređuju se sustavi svojim prednostima i manama, ali također i oportunitetnim gubitkom („trade-off“). Naime u svakom sustavu postoje gubitci koji proizlaze iz izazova postizanja ciljeva apsorpcije, stoga je važno nastojati istovremeno zadovoljiti usklađenost s regulativom, željene rezultate i uvećati učinak fondova na društvo.

O tome kako se susjedna nam Mađarska sprema za novo razdoblje financiranja EU fondovima, koje su konceptualne pripreme i analize do sad napravljene, kao i pravni i programski dokumenti, te koji su sljedeći koraci do uspješnog novog okvira financiranja, na Međunarodnoj konferenciji o ESI fondovima u Trakošćanu 19-20. ožujka 2020. govoriti će Zsuzsanna Kondor iz Instituta za filozofska istraživanja Mađarske akademije znanosti.
Najnoviji članci iz iste kategorije