InvestEU

InvestEU novi je program Europske Unije za razdoblje 2021.-2027. koji za cilj ima objediniti trenutačno dostupne financijske instrumente 2014.- 2020. i proširiti primjenu modela Plana ulaganja za Europu, poznatog kao „Junckerov plan“.

Programom InvestEU, dat će se dodatni poticaj ulaganju, inovacijama i otvaranju radnih mjesta kako bi se pokrenula dodatne investicije u procijenjenoj vrijednosti od 650 milijardi eura. Namjera programa je putem jedinstvenog skupa pravila i postupaka, financiranje europskih investicijskih projekata učiniti jednostavnijim, učinkovitijim i fleksibilnijim.

U okviru programa InvestEU podupirat će se 4 različita područja, pri čemu se poseban naglasak stavlja na privatna ulaganja s najvećom dodanom vrijednošću:

  1. Održiva infrastruktura: ulaganja u projekte održive energije, digitalnog povezivanja, prometa, kružnog gospodarstva, infrastrukture za gospodarenje vodnim resursima, otpadom i druge okolišne infrastrukture
  2. Istraživanje, inovacije i digitalizacija: financirati će se projekti u području istraživanja i inovacija, prenošenja istraživačkih rezultata na tržište, digitalizacija industrije, širenje poslovanja inovativnih poduzeća i umjetne inteligencije
  3. Mala i srednja poduzeća: olakšavanje pristupa financiranju za mala i srednja poduzeća
  4. Socijalna ulaganja i vještine: razvoj vještina, obrazovanje, osposobljavanje i socijalno stanovanje, razvoj zdravstvene skrbi, dugotrajne skrbi, integracija migranata, izbjeglica i ranjivih skupina.

Za poduzetnike najvažnija je jamstvena shema, koja kroz jamstva i poticaje otvara dodatne izvore financiranja, dugoročnije i po povoljnijim uvjetima, kako bi se dodatno stimulirala investicijska aktivnost. Kada je riječ o jamstvenom fondu InvestEU, on će privatna i javna ulaganja poticati s 47,5 milijardi eura garancija.

Platforma InvestEU imat će i savjetodavnu ulogu, u sklopu koje će savjetodavni centar pružati poduzetnicima tehničku pomoć, te portala InvestEU koji sadržava lako dostupnu bazu podataka za promicanje projekata kojima je potrebno financiranje. Glavni partner EU u provođenju ulaganja iz InvestEU fonda bit će Europska investicijska banka, a programu se mogu pridružiti i banke iz zemalja članica i druge financijske institucije koje nude specijalističku ekspertizu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najnoviji članci iz iste kategorije

InvestEU

InvestEU novi je program Europske Unije za razdoblje 2021.-2027. koji za cilj ima objediniti trenutačno dostupne financijske instrumente 2014.- 2020. i proširiti primjenu modela Plana

Pročitajte više »