Donosimo pregled prilika iz EU fondova u 2024. godini

Financiranje iz EU fondova omogućava brojim poduzetnicima i tvrtkama brojne prilike za poslovni rast. Postoji niz razičitih fondova i programa koji omogućuju pristup sredstvima za razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti. 

Kako bi iskoristili ove izvore financiranja poduzetnici i tvrtke moraju biti dobro upućeni u uvjete i pravila natječaja te pažljivo pripremiti svoje projekte. Pokretanje poslovanja naročito je izazovno za mala i srednja poduzeća (MSP) koja su često ograničena financijskih sredstvima. 

EU fondovi napravljeni su da podrže razvoj poduzetništva, a dostupni su u svim zemljama članicama Europske unije. 

Pregled prilika iz EU fondova u 2024. godini

Objavljeni su indikativni planovi objave poziva iz programa Konkurentnost i kohezija (PKK) i Integriranog teritorijalnog programa (ITP) za 2024. godinu.

Program konkurentnost i kohezija 

Poduzetnici u 2024. mogu očekivati pozive za ciljana znanstvena istraživanja, inovacijske vaučere, uvođenje normi i certfikaciju proizvoda/usluga/procesa te internacionalizaciju poslovanja. U najavi su i pozivi za novoosnovana poduzeća te potpore za uključivanje u lance vrijednosti.

Za JLP(R)S-ove su u najavi potpore za razvoj turističke infrastrukture i proizvoda zdravstvenog i aktivnog turizma te poziv za modernizaciju ustanova za provedbu cjelodnevne škole (CDŠ) u osnovnoškolskom obrazovanju. Od ostalih prilika očekuju se natječaji za digitalizaciju, spječavanje nastavka otpada i jačanja kružnog gospodarstva, kao i potpore za izgradnju i opremanje postrojenja za obradu reciklabilnog otpada. 

⇒ Integrirani teritorijalni program

U okviru integriranog teritorijalnog programa ističemo potpore za inovacijske klastere u procesu industrijske tranzicije te jačanje regionalnog ekosustava za poduzetnike na potpomognutim i brdsko-planinskim područjima.

U okviru provedbe teritorijalne strategije predviđeni su pozivi za područje otoka Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Iz Pravedne tranzicije financirat će se nekoliko projekata na području Istarske i Sisačko-moslavačke županije od kojih ističemo razvoj poduzetničke infrastrukture na području Labinštine te potpore za ulaganja u proizvodne i poslovne inovacije s ciljem pružanja podrške energetskoj tranziciji, digitalizaciji poslovnog sektora i promocije održivog poslovanja.

Za odabrane ITU gradove očekuje se pedestak poziva s ciljevima ulaganja u sustave toplinarstva, biciklističku infrastrukturu, izgradnje i opremanja energetski učinkovite društvene infrastrukture, sportsko-rekreacijskih centara, potporne infrastrukture za razvoj poduzetništva, obnova i proširenje sustava javnog prijevoza i brojnim drugim projektima, odnosno ciljevima specifičnim za pojedina područja i u skladu s odobrenim strategijama.

Sve prilike dostupne su na sljedećoj poveznici.

Što ako mi je potrebna pomoć?

PJR stručnjaci vas vode kroz cjelokupni postupak, od osmišljavanja, pripreme, prijave pa do provođenja projekata sufinanciranih sredstvima iz EU fondova. Obratite nam se s povjerenjem na info@pjr.hr 

Najnoviji članci iz iste kategorije