Stručni skup: „Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima, razmjena francuskih i hrvatskih iskustava“

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i nevladina organizacija ZMAG organiziraju stručni skupu pod nazivom „Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima, razmjena francuskih i hrvatskih iskustava“ koji će se održati 16. travnja 2019. u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4, 10 000 Zagreb).

Javna nabava predstavlja oko 14% BDP-a Europske unije, odnosno oko 1,8 milijardi eura godišnje. Ona je stoga velika ekonomska poluga kojom se može poduprijeti ekološku i socijalnu tranziciju te poboljšati učinkovitost javne potrošnje. To je također i način vrednovanja poduzeća koja se dobrovoljno angažiraju na planu okoliša i na socijalnom planu. Ipak, unatoč reformi širokih razmjera na europskoj razini 2014. godine, održiva javna nabava je alat koji se još uvijek nedovoljno iskorištava u mnogim zemljama Europske unije, pa tako i u Francuskoj i Hrvatskoj. Iskustvo pokazuje da korištenje ovog alata uvelike ovisi o političkom angažmanu, kako vlade tako i predstavnika lokalnih vlasti.

Ovaj stručni skup ima za cilj senzibilizirati predstavnike lokalnih vlasti o prednostima koje donosi održiva javna nabava, bilo da se radi o zelenoj, inovativnoj ili društveno odgovornoj javnoj nabavi.

Zašto se pridružiti održivom pristupu javnoj nabavi? Koje su mogućnosti koje pruža novi pravni okvir za javnu nabavu? Kako prevladati postojeće poteškoće i kočnice? Kojim alatima možemo podržati promjenu kulture javne nabave? Ovo su neka od pitanja na koja bi ovaj skup trebao dati odgovore kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka, ali i onih iz Europske komisije (DG GROW) te kroz razmjenu dobrih praksi koje provodi nekoliko lokalnih zajednica.

Osiguran je simultani prijevod na hrvatski i francuski jezik.

Molimo vas da svoj dolazak potvrdite g. Djuri Zifri najkasnije do 12. travnja 2019. godine na sljedeću e-mail adresu: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr

Događaj se održava u okviru inicijative European Social Economy Regions (#ESER2019).

Program stručnog skupa možete preuzeti na: [wpfilebase tag=file id=94 tpl=simple /]

Najnoviji članci iz iste kategorije