Povećanje znanja i informacija o obnovljivim izvorima energije

Za uvođenje novog traženog zvanja u Hrvatskoj, Srednja škola Oroslavje i partneri, dobili su bespovratna sredstva za edukaciju nastavnika i učenika o temamam povezanim s obnovljivim izvorima energije.

Projekt Povećanje znanja i informacija o obnovljivim izvorima energije  usmjeren je na poboljšanje strukovnog kurikuluma u Hrvatskoj, odnosno na edukaciju i podizanje svijesti o korištenju obnovljivih izvora energije.
U cilju da se uvede novo zvanje u Hrvatskoj koje bi se bavilo baš ovom, danas traženom, temomenergetske učinkovitosti i zaštite okoliša, Srednja škola Oroslavje, s partnerima Gradom Oroslavjem i Srednjom tehničkom školom Ruđera Boškovića, dobili su sredstva kako bi proveli edukaciju nastavnika i učenika na temi obnovljivih izvora energije (solarna toplina, toplinska energija, biomasa, energija vjetra, male hidroelektrane, solarni fotonapon, gorivni članci).

Tijekom provedbe projekta koji traje 12 mjeseci, predvedeno je da 10 profesora iz obje škole provode sveobuhvatnu edukaciju vezanu uz navede teme (u inozemstvu i u

Hrvatskoj) te da u drugoj polovici provedbe educirani profesori organiziraju velike radionice za ostale strukovne škole po pitanju edukacije o obnovljivim izvorima energije (tzv. train the trainers proces).
10 profesora bi u suradnji sa stručnjacima okupljenim za potrebe projekta razvilo priručnike za potrebestrukovnih učitelja (koji ce obuhvaćati teoretsku, ali i praktičnu stranu). Također je planirana i izrada nastavnih udžbenika i radne bilježnice za učenike.
U sklopu projekta predviđena je za obje škole nabava didaktičke opreme iz područja fotonaponskih solarnih toplinskih sustava kako bi se teoretski dio mogao upotpuniti praktičnim vježbama na opremi. U posljednjem ciklusu projekta, izabire se pilot skupina učenika u navedenim školama da bi se održala edukacijau novom izbornom predmetu ˝Obnovljivi izvori energije˝.

Najnoviji članci iz iste kategorije