Modernizacija školskog kurikuluma i razvoj praktikuma za obrazovanje o održivoj ekološkoj poljoprivredi

Srednja škola Pitomača je na natječaju za modernizaciju školskih kurikuluma u strukovnim školama za aktivnosti  povećanja kompetencija i povećanje mogućnosti na tržištu rada učenika dobila 195.099,78 EUR.

Projekt Modernizacija školskog kurikuluma i razvoj praktikuma za obrazovanje o održivoj ekološkoj poljoprivredi  izrađen je s ciljem  nadogradnje školski kurikuluma te povećanja kompetencija strukovnih nastavnika i učenika strukovnih programa u ekološkoj poljoprivredi.

Nositelj projekta je Srednja škola Pitomača s partnerima Srednjom školom Stjepan Ivšić iz Orahovice, Srednjom školom Bartola Kašica iz Grubišnog Polja, Općinom Pitomača te tvrtkom Jan Spider d.o.o. iz Pitomače. Vrijednost projekta je 226.860,22 eura, a sufinanciranje od strane Europske Unije iznosi 195.099,79 eura.

Ekološka ili organska poljoprivreda je bitan element moderne poljoprivredne proizvodnje i s njome povezane prerađivačke industrije te ce u budućnosti biti još važnija u izobrazbi poljoprivrednih gospodarstvenika i agroturističkih tehničara.

Sadašnji programski sadržaji u školskom kurikulumu nisu osuvremenjeni novim trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji kao što ih ne prati niti predviđena praktična nastava.
Škola se zajedno sa svojim nastavnicima mora pripremiti kako bi u budućnosti mogla pružati obrazovanje u poljoprivrednim programima bazirano na najsuvremenijim dostignućima u nastavi kroz primjenu praktičnih znanja. Projekt osigurava moderne i inovativne sadržaje u obrazovanju u poljoprivredi, bazirane na najnovijim znanjima te prateći relevantne trendove na tržištu ekoloških poljoprivrednih proizvoda.

Kao glavne aktivnosti projekta planirane su edukacija strukovnih nastavnika i nastavnikapraktične nastave kroz edukacije uključenih u programe poljoprivredni gospodarstvenik i agroturistički tehničar od strane stručnjaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, priprema priručnika o osnovama ekološke poljoprivrede te slanje istog na ocjenu u Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa radi odobrenja kako bi se prilagodio programu i koristio unutar školskog kurikuluma, adaptacija i opremanje budućeg praktikuma u sastavu SŠ Pitomača, praktična nastava u ekološkoj proizvodnji kako na poljoprivrednim površinama praktikuma tako i na pogonima partnera u projektu Jan Spidera, te potpisivanje dugoročnog ugovora o provođenju praktične nastave učenika s tvrtkom Jan Spider kao i kooperacija u ekološkoj proizvodnji ljekovitog bilja.

Najnoviji članci iz iste kategorije