Modernizacija školskog kurikuluma i razvoj praktikuma za obrazovanje o održivoj ekološkoj poljoprivredi

Projekt je proveden sa ciljem nadogradnje školskih kurikuluma te povećanja kompetencija strukovnih nastavnika i učenika strukovnih programa u ekološkoj poljoprivredi. Nositelj projekta je Srednja škola Pitomača

Partneri na projektu su: Srednja škola Stjepan Ivšić iz Orahovice, Srednja škola Bartola Kašića iz Grubišnog Polja, Općina Pitomača te tvrtka Jan Spider d.o.o. iz Pitomače.

Vrijednost projekta je 226.860,22 eura, a sufinanciranje od strane Europske Unije iznosi 195.099,79 eura.

Ekološka ili organska poljoprivreda je bitan element moderne poljoprivredne proizvodnje i s njome povezane prerađivačke industrije te ce u budućnosti biti još važnija u izobrazbi poljoprivrednih gospodarstvenika i agroturističkih tehničara. Sadašnji programski sadržaji u školskom kurikulumu nisu osuvremenjeni novim trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji kao što ih ne prati niti predviđena praktična nastava.

Škola se zajedno sa svojim nastavnicima mora pripremiti kako bi u budućnosti mogla pružati obrazovanje u poljoprivrednim programima bazirano na najsuvremenijim dostignućima u nastavi kroz primjenu praktičnih znanja. Projekt osigurava moderne i inovativne sadržaje u obrazovanju u poljoprivredi, bazirane na najnovijim znanjima te prateći relevantne trendove na tržištu ekoloških poljoprivrednih proizvoda.

Kao glavne aktivnosti projekta planirane su edukacija strukovnih nastavnika i nastavnikapraktične nastave kroz edukacije uključenih u programe poljoprivredni gospodarstvenik i agroturistički tehničar od strane stručnjaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, priprema priručnika o osnovama ekološke poljoprivrede te slanje istog na ocjenu u Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa radi odobrenja kako bi se prilagodio programu i koristio unutar školskog kurikuluma, adaptacija i opremanje budućeg praktikuma u sastavu SŠ Pitomača, praktična nastava u ekološkoj proizvodnji kako na poljoprivrednim površinama praktikuma tako i na pogonima partnera u projektu Jan Spidera, te potpisivanje dugoročnog ugovora o provođenju praktične nastave učenika s tvrtkom Jan Spider kao i kooperacija u ekološkoj proizvodnji ljekovitog bilja.

Najnoviji članci iz iste kategorije