Kako učinkovito do suglasnosti za provedbu postupaka javne nabave

Odluka Vlade RH o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom kojom se obustavljaju postupci javne nabave, osim onih koji su neophodni za obavljanje njihovih osnovnih poslova i funkcija, izazvala je brojne reakcije domaće stručne javnosti.

Prema odluci, za sve slučajeve (osim provedbe mjera za pomoć gospodarstvu, saniranja štete od potresa ili onih koje su u vezi borbe protiv epidemije) javni naručitelji trebaju ishoditi prethodnu suglasnost ministra financija. Direktorica PJR-a Ana Fresl procijenila je da će ministar morati odobriti prvo zahtjeve za pokretanje postupka, a onda i za donošenje Odluke o odabiru te prosječno tjedno razmatrati i odobravati više od 1.000 zahtjeva što će zasigurno stvoriti nepotreban pritisak na Ministarstvo financija te usporiti i možda blokirati sustav EU fondova.

U ovakvoj situaciji svjedoci smo jednog svijetlog primjera – nadležne institucije koja je odlučila zatražiti suglasnost za pokretanje odnosno nastavak provedbe svih postupaka javne nabave za sve projekte po jednom pozivu („Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“) i time smanjiti administrativno opterećenje na Ministarstvo financija i svoje krajnje korisnike.

Ministarstvo financija je dalo suglasnost za sve nabave u projektima navedenog poziva u odgovarajućem roku  što nas učvršćuje u mišljenju da bi bilo opravdano EU projekte odmah  izuzeti iz primjene Odluke sve kako bi se osiguralo da EU projekti, a koji imaju strogo propisane rokove, ne čekaju suglasnost, jer svako čekanje ugrožava provedbu i postizanje rezultata.

Ulaganja kroz EU projekte po svojoj namjeni predstavljaju isključivo investicije koje i inače imaju cilj jačanje gospodarstva, a ne troškove, stoga neometani nastavak financiranja EU fondova predstavlja upravo ono što je Hrvatskoj potrebno da bi što prije izašla iz krize.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najnoviji članci iz iste kategorije