Fotonaponski sustavi kao pokretački regionalnog razvoja

Projekt sa ciljem razvoja optimalne konfiguracije fotonaponskih sustava za klimatske uvjete prekogranične regije i istraživanje utjecaja fotonaponskih sustava na sustav električne energije, ekonomiju i okoliš, provodi Elektrotehnički fakultet Osijek.

Za vrijeme projekta razvijena je zajednička baza znanja o karakteristikama regije koje su značajne za primjenu fotonaponskih sustava te je uspostavljena prekogranična inovacijska mreža timova za razvoj fotonaponskih sustava. Nadalje, navedeni fotonaponski sustav optimiziran je za klimatske uvjete prostora obuhvaćenog projektom te je povećana suradnja između znanstvenih institucija i ekonomskih aktera zainteresiranih za fotonaponske sustave s obje strane granice. Istraživanja i razvoj u okviru projekta provedeno je u Osijeku i Pečuhu, a projekt je imao učinak na područje istočne Hrvatske i Južne Mađarske.

Projekt je proveden u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, od strane Elektrotehničkog fakulteta Osijek u suradnji sa Istraživačkim centrom za ekonomske i regionalne studije iz Mađarske.

Najnoviji članci iz iste kategorije