Održali smo 5. Međunarodnu konferenciju o ESI fondovima: Upravljanje projektima i investicijama u dinamičnom okruženju

Dana 3. i 4. listopada 2024. godine, u hotelu Parentium u Poreču, održali smo 5. Međunarodnu konferenciju o ESI fondovima. Konferencija je privukla brojne stručnjake iz javnog i privatnog sektora i omogućila im da podijele svoja iskustva o upravljanju projektima, investicijama i strateškim izazovima u kontekstu europskih fondova. 

Strateški projekti, financijski instrumenti i inovativne metode upravljanja: Put prema održivom razvoju kroz ESI fondove 

Konferenciju su otvorili Iva Novak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Elio Štifanić, predstavnik Grada Poreča. Nakon uvodnih govora, sudionici su imali priliku slušati prezentacije Damira Prusca iz Infobipa, koji je podijelio svoje iskustvo o razvoju globalne komunikacijske platforme unutar IPCEI CIS projekta.  

Davor Blažek iz Nexe-a govorio je o provedbi projekata energetske obnove.  

Zatim je uslijedilo predavanje o iskustvima s istraživačkim projektima, u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Mirjana Turkalj (Dječja bolnica Srebrnjak), Siniša Košćina (IN2) i dr. sc. Lenkica Penava (Belupo). Ovo izrazito zanimljivo predavanje prikazalo je aktivnosti projekta Koncept personalizirane uravnotežene prehrane u dječjim vrtićima. 

Projektna ideja se temeljila na porastu alergija na hranu u Hrvatskoj kao i na konceptu personalizirane, uravnotežene prehrane za djecu s alergijama na hranu...”  kazala je dr. Turkalj.

Posebno zanimljiva bila je prezentacija prekograničnog projekta “BLUE RECHARGE” kojeg su predstavili Gian Angelo Bellati (Venetian Cluster) i Saša Moharić (Grad Vodnjan). Predavanje je sudionicima dalo uvide kako uspješno upravljati kompleksnim prekograničnim projektima. 

Ivana Matković Mikulić iz HBOR-a predstavila je financijske instrumente za javni i privatni sektor. Dr. sc. Renata Kobetić iz Instituta Ruđer Bošković objasnila je kako se evaluiraju projekti unutar programa HORIZON. Ante Čikotić održao je predavanje o Energetskoj klinici. Također, Iva Klarić Vujević (Muze d.o.o.) održala je dinamično i zanimljivo predavanje na temu “Imamo bogatu baštinu, je li to dovoljno?” 

Poslijepodnevni program završio je panel raspravom na temu trendova u financiranju, energetike s naglaskom na inovacije u kojoj su sudjelovali stručnjaci Ivana Matković Mikulić, dr. sc. Renata Kobetić i Ante Čikotić. Ova bogat prvi dan konferencije završio je zabavnom večeri i prigodnim umrežavanjem sudionika.  

Drugi dan konferencije bio je usmjeren na soft skill vještine 

Drugi dan započeo je predavanjem Tonija Babića iz Praktikum sustava o primjeni Kanban strategije za optimizaciju projektnog upravljanja. Nakon njega, Jasmina Marić Cvijetinović iz Janus Globala izložila je najbolje prakse u upravljanju opsegom projekata, dok je Dragana Mladenović iz Miroras centra govorila o primjeni NLP metode za poboljšanje učinkovitosti u projektima.  

Program se nastavio s predavanjem Ines Bezjak Kožnjak iz Humanholica o upravljanju stresom u projektnim timovima. Osim teoretskog dijela predavanja, gospođa Bezjak Kožnjak polaznicima je pokazala i nekoliko brzih vježbi za oslobađanje stresa koje su polaznici odmah isprobali.

 “Naš um stalno traži prijetnje (…) smirivanjem tijela dajemo umu do znanja da prijetnje nema” završila je predavačica. 

Nakon pauze za osvježenje, Samanta Barić iz Grada Pule predstavila je pristup zelenoj tranziciji u urbanom razvoju, dok je Elio Štifanić iz Grada Poreča govorio o strateškom upravljanju razvojem gospodarstva i turizma.  

Za kraj konferencije, održan je intervju između Daria Hrebaka, gradonačelnika Bjelovara, i Ane Fresl iz Projekt jednako razvoj, gdje su podijelili svoja iskustva u upravljanju portfeljom investicija grada. 

Konferencija je zaključena s nagradnom igrom, a sudionici su se kući vratili s novim znanjima, kontaktima i perspektivama za uspješnu provedbu budućih projekata. 

Zahvaljujemo svim sudionicima i predavačima na aktivnom sudjelovanju i nadamo se da se vidimo i iduće godine na novom izdanju konferencije! 

Najnoviji članci iz iste kategorije