Novi poziv iz Modernizacijskog fonda: 80 milijuna eura za ulaganja u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava s ciljem poticanja ulaganja u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu kogeneraciju unutar prerađivačke industrije. 

Ovaj natječaj, koji se provodi kroz Modernizacijski fond, raspolaže sa 80 milijuna eura i otvoren je za prijave od 14. kolovoza do 14. listopada 2024. godine.

Cilj Poziva

Cilj natječaja je smanjenje emisija stakleničkih plinova i potrošnje energije u prerađivačkoj industriji, a prijavitelji mogu ostvariti financiranje između 100.000 i 5.000.000 eura po projektu. Projekti moraju ostvariti minimalnu uštedu energije od 7% ili smanjenje emisija CO2 od 5% u odnosu na 2023. godinu. Pravo na sredstva imaju mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici iz sektora C: prerađivačke industrije. U skladu s poglavljem IV. Programa potpore, sredstva u okviru ovog Poziva se dodjeljuju poduzetnicima koji djeluju i u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje za ulaganja u projekte zaštite okoliša kako je definirano u odredbama Uredbe o općem skupnom izuzeću.

Tablica 1. Maksimalni intenzitet potpore za aktivnosti u skladu sa člankom 38. Uredbe o općem skupnom izuzeću

NUTS 2

Područje potpore

Mikro i malo poduzeće

Srednje poduzeće

Veliko poduzeće

Vezana tipologija

 HR05 Grad Zagreb

55,00%

45,00%

 35,00%

Program potpora, Poglavlje VIII,

A) Potpore za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti, Intenzitet potpore, točka 5. i 7.

HR02 Panonska Hrvatska 

HR03 Jadranska Hrvatska 

HR06 Sjeverna Hrvatska

 65,00%

55,00%

 45,00%

Program potpora, Poglavlje VIII,

A) Potpore za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti, Intenzitet potpore točka 5. i 6.

 

Tablica 2. Maksimalni intenzitet potpore za aktivnosti u skladu sa člankom 41. Uredbe o općem skupnom izuzeću

Ulaganje

Mikro i malo poduzeće

Srednje poduzeće

Veliko poduzeće

Vezana tipologija

Visokoučinkovita kogeneracija na temelju obnovljivih izvora energije

65,00%

 55,00%

 45,00%

Program potpora, Poglavlje VIII, Intenzitet potpore, B) Potpore za ulaganje u visokoučinkovitu kogeneraciju, točka 6. i 7.

Prihvatljive aktivnosti
  • Povećanje energetske učinkovitosti

  • Proizvodnja energije iz visokoučinkovite kogeneracije

  • Projektantski nadzor i stručni nadzor građenja

 
Prihvatljivi troškovi
  • Troškovi nabave opreme, usluga i radova

    • Unaprjeđenje proizvodnih procesa: nabava opreme i radova vezanih uz modernizaciju, zamjenu i proširenje proizvodnih kapaciteta radi smanjenja energetske potrošnje.
    • Rekuperacija i ponovno korištenje topline: nabava i instalacija opreme za iskorištavanje otpadne topline i industrijskih otpadnih plinova.
    • Automatizacija i nadzor: troškovi uvođenja automatiziranih sustava za kontrolu i optimizaciju potrošnje energije, uključujući SCADA sustave, CNUS ili slična softverska rješenja.
    • Visokoučinkovita kogeneracija: nabava opreme, usluga i radova za izgradnju ili nadogradnju postrojenja za visokoučinkovitu kogeneraciju, uključujući troškove priključenja na mrežu.
 
  • Troškovi demontaže i zbrinjavanja opreme

    • Demontaža postojeće opreme: troškovi povezani s uklanjanjem stare opreme koja se zamjenjuje novom, uključujući zbrinjavanje prema zakonskim propisima.
 
  • Troškovi nadzora i stručnog nadzora

    • Projektantski nadzor: usluge nadzora nad projektiranjem i izvođenjem radova.
    • Stručni nadzor građenja: usluge nadzornog inženjera tijekom izvođenja radova, uključujući koordinaciju zaštite na radu.
 
Pozivamo poduzetnike iz prerađivačke industrije koji su zainteresirani za modernizaciju svojih proizvodnih pogona s ciljem smanjenja energetskih troškova i emisija stakleničkih plinova da nam se jave kako bi iskoristili ovu jedinstvenu priliku za financiranje. PJR vam nudi besplatno stručno mišljenje o usklađenosti vaše projektne ideje s natječajem za dodjelu sredstava iz Modernizacijskog fonda. Na temelju naše analize, procijenit ćemo koliko bodova vaš projekt može ostvariti te savjetovati o vašim šansama za uspjeh na natječaju. Važno je krenuti na vrijeme, stoga vas potičemo da nas kontaktirate putem emaila na info@pjr.hr ili ispunite kratku kontakt formu niže. Javit ćemo vam se u najkraćem roku s relevantnim savjetima i smjernicama za daljnje korake.
 

Najnoviji članci iz iste kategorije