U susret očekivanom Pozivu za sufinanciranje EU projekta: Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP – besplatni webinar 12. ožujka u 10:00 sati

Krenite se na vrijeme pripremati za najvažniju priliku ove godine - sufinanciranje investicija poduzetnika EU fondovima

Nakon gotovo 3 godine ponovno je u najavi otvaranje jednog od sigurno najočekivanijih poziva za dostavu projektnih prijedloga za sufinanciranje EU fondovima ove godine „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“.  Ovo je četvrti put da se ovaj poziv planira otvoriti. U pozivu 2018. godine predviđeni ukupni iznos raspoloživih bespovratnih sredstava bio je 200 milijuna kuna te je naknadno povećan na 511 milijuna, a unutar poziva je potpisano 95 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, dok je u ranijem pozivu bio potpisan 191 ugovor. Iznos bespovratnih sredstava koji je pojedini projekt mogao tražiti bio je između 500.000 i 15 milijuna kuna, dok je intenzitet potpore bio između 35 i 70%, ovisno o vrsti potpore (troška) i veličini poduzetnika.

Obzirom na “rupu“ u EU fondovima koja nastaje između dva razdoblja financiranja, ovaj poziv je vjerojatno zadnji za neko vrijeme koji će biti usmjeren na izgradnju i opremanje MSP-ovima.

Predmet Poziva je poboljšanje poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti MSP-a koji djeluju u identificiranim prihvatljivim djelatnostima poticanjem ulaganja u kapacitete MSP, kroz početna ulaganja u izgradnju i/ili opremanje poslovnih jedinica. Svrha poziva je jačanje regionalne konkurentnosti MSP-a kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije. Poticanjem aktivnosti koje stvaraju dodatnu vrijednost i učinkovitim pozicioniranjem malog i srednjeg poduzetništva u globalnim lancima vrijednosti omogućit će se razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta.

Aktivnosti koje će se moći financirati kroz ovaj poziv su:

  • Ulaganje u materijalnu imovinu
  • Ulaganje u nematerijalnu imovinu
  • Savjetodavne usluge koje pružaju vanjski konzultanti
  • Sudjelovanje na sajmovima
  • Usavršavanje
  • Grijanje i hlađenje
  • Promidžba i vidljivost
  • Priprema projektne dokumentacije

Prihvatljivi prijavitelji zadnji su put bili mikro, mala ili srednja poduzeća koji aktivnosti projekta provode u sektorima: C Prerađivačka industrija i J Informacije i komunikacije.

PJR tips&tricks za uspješnost prijave i provedbe projekta – besplatni webinar

PJR ima iskustva u uspješnom apliciranju i savjetovanju u provedbi niza projekata iz sva tri prijašnja poziva te smo našim klijentima osigurali nove hale, nove strojeve, energetske certifikate, opremu, alate, radna vozila, softvere, usavršavanje zaposlenika i pokrivanje dijela troškova povezanih s pripremom projekta. Upravo zbog svog znanja i iskustva organiziramo besplatni webinar 12.03.2021. u 10:00h da prikažemo dobru praksu prijašnjih poziva, dodamo vrijednost investitorima sa savjetima u infrastrukturnim pripremama i potaknemo na ranu pripremu.

Kroz ovaj natječaj su usluge pripreme dokumentacije te savjetodavne usluge vanjskih konzultanta kao što su provedba projekata, izrada dokumentacije za nabavu, izrada projekta gradnje, usluga revizije te usluge promidžbe i vidljivosti prihvatljivi trošak.

Kroz svoje dugogodišnje iskustvu u ovim pozivima naišli smo na mnoge izazove te imamo odlične i pravodobne savjete kojima si potencijalni prijavitelji mogu olakšati cijeli proces. Potrebno je prije svega dokazati kako će projekt doprinijeti poslovanju odnosno širem okviru razvoja. Važno je i biti realan. Procjene pokazatelja moraju biti realne jer one postaju dio ugovora po bespovratnim sredstvima i neispunjenjem ugovora dolazi do korekcija, koje na ovako visokim iznosima projekata mogu biti značajne. Projekt je potrebno opisati jasno, logički povezati aktivnosti, outpute i rezultate te dokazati izvedivost projekta. Potrebno je naglasiti vlastite operativne i financijske kapacitete za provedbu projekta te probajte ocijeniti svoj projekt iz pozicije evaluatora. Jedan od predavača na webinaru je i arhitekt s dugogodišnjim iskustvom pripreme projektne dokumentacije za proizvodna poduzeća, koji će pojasniti radnje i izazove kroz tri generalne faze: pripreme dokumentacije, formalnu dokumentaciju i izgradnju i puštanje u rad. Sve najvažnije informacije o nadolazećem pozivu možete saznati na našem besplatnom webinaru!

Obzirom na naše znanje i prije početka pisanja projekta PJR radi stručno mišljenje o prihvatljivosti vaše projektne ideje sukladno pozivu,  čime procjenjuje koliko bodova projekt može ostvariti odnosno isplati li se aplicirati. Mišljenje o sukladnosti projekta s pozivom je besplatno. Važno je samo pokrenuti na vrijeme. Naime smatramo da jednom kad se Poziv objavi, biti će kasno krenuti.

Besplatni webinar 12. ožujka od 10:00 do 11:00 sati

Na linku se nalazi program kratkog informativnog besplatnog webinara na koji primamo potencijalne prijavitelje Poziva Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP.

Predavači na webinaru: Ana Fresl, Tajana Lovrić, Matija Domijan, Projekt jednako razvoj d.o.o., i Marin Piršić, arhitektonski ured NFO.

U nastavku je kontakt forma za iskaz interesa za pohađanje webinara.

Prijave za webinar su završile!