Vlasta Zanki

Diplomirala na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu  Magistrirala 2002. na Kungliga Tekniska Högskolan – KTH u Stockholmu te na istom fakultetu doktorirala 2006 godine na Zavodu za energetiku u području gospodarenja energijom i energetske učinkovitosti u zgradama turističke namjene. Dodatno se usavršavala na specijalističkim tečajevima, seminarima, radionicama u području energetske učinkovitosti, gospodarenja energijom, obnovljivih izvora energije, zelene gradnje i vođenja projekata. Certificirani je međunarodni konzultant za uvođenje zelenog certifikata za zgrade i urbane kvartove DGNB.

Od 1998. do 2007. godine radila je kao znanstveni novak na Katedri za toplinsku i procesnu tehniku, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, dok je nakon toga bila zaposlena u Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) te od 2006. do 2008. godine radila kao nacionalni konzultant za KGH sustave, a nakon toga od 2008. do 2012. godine kao voditeljica Programa Vlade RH “Dovesti svoju kuću u red” kroz nacionalni projekt “Poticanje energetske učinkovitosti u RH”. Od svibnja 2012. do travnja 2019. godine bila je direktor tvrtke HEP ESCO d.o.o., nakon toga dvije godine na poziciji pomoćnika direktora u istoj tvrtki. Od rujna 2021. zaposlena je kao docent na Geotehničkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu te je nositelj predmeta: Energetika i okoliš, Energetska učinkovitost, Obnovljivi izvori energije, Pravo i okoliš. Autor, koautor ili urednik je 7 publikacija.

Od prosinca 2020. je predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog Savjeta za zelenu gradnju. Sudjelovala je u osnivanju Hrvatske udruge za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline. Posvetila je svoju karijeru razvoju i implementaciji učinkovitih, zelenih i pametnih inovativnih sustava i usluga koje doprinose održivom razvoju, kružnom gospodarstvu i zaštiti okoliša naročito u području energetske učinkovitosti i gospodarenja energijom.