Od famoznih 22 milijarde eura koje je Vlada ispregovarala u EU proračunu 12,6 milijardi eura odnosi na novo sedmogodišnje razdoblje (od 2021. do 2027. godine) u vidu pomoći kakvu smo i dosad povlačili kroz različite EU fondove i programe kohezijske i poljoprivredne politike. Drugi dio čini fond „EU za sljedeće generacije“ za borbu protiv posljedica pandemije, poticanje rasta, ulaganja, digitalizacije i postizanja klimatskih ciljeva. Odatle se Hrvatskoj stavlja na raspolaganje 9,4 milijarde eura, ali u značajno kraćem – trogodišnjem razdoblju (do 2024.). Veći dio tog iznosa moći će se iskoristiti kroz dodjelu bespovratnih sredstava, a manji dio isključivo kroz zajmove. Međutim, s obzirom na trenutne kapacitete Hrvatske, postoji velika sumnja da će se toliki novac apsorbirati u datom roku.

Čak 70 posto bespovratnih sredstava iz fonda za oporavak od korona-krize treba ugovoriti do kraja 2022. godine, a preostali dio do kraja 2023. godine (uz mogućnost povlačenja novca do kraja 2026.), za što će nam svakako trebati brži sustav, svi raspoloživi stručnjaci (od konzultanata do akademske zajednice), a o važnosti dovršetka Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine da i ne govorimo.

Iako su države članice tijekom vremena prikupile značajno iskustvo u korištenju EU programa različitog karaktera i različitih složenosti, općenito prelasku u novo razdoblje prethodi dug proces, a najvažnija pitanja koja utječu na izvedbu programa odnose se na administrativno opterećenje i administrativni kapacitet, javnu nabavu, razumijevanje problematike državnih potpora te učinkovitost ulaganja.

O ovoj i brojnim drugim temama raspravljat će se na 2. međunarodnoj konferenciji „Strateške pripreme razvojnih programa i projekata za financiranje ESI fondovima u novom programskom razdoblju 2021. – 2027.“, koju smo, uslijed pandemije pomaknuli s ožujka na 1. i 2. listopada. Tema je i više nego aktualna, a svoja će iskustva i preporuke sa sudionicima podijeliti domaći stručnjaci, ali i predstavnici relevantnih institucija iz Slovenije, Mađarske, Bugarske i Rumunjske.