Poziv vrijedan 200 milijuna eura za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavilo je poziv za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje. Hrvatskim će poduzetnicima na raspolaganju biti ukupno 200 milijuna eura, a poziv će se financirati iz REACT-EU instrumenta. Očekuje se prvo objava Poziva u javno savjetovanje, a potom i objava samog Poziva s rokom dostave projektnih prijedloga. Naglašavamo da je ovo ključan natječaj za poduzetnike u 2021. godini, potencijalno i jedini natječaj ove godine sa tom razinom ulaganja u imovinu i troškove poduzetnika.

Prošli poziv „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a“ iz 2018. izazvao je veliki interes hrvatskih poduzetnika. Ukupna raspoloživa sredstva iznosila su 511 milijuna kuna, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisalo je 95 poduzetnika iz proizvodne i ICT industrije koji zapošljavaju manje od 250 zaposlenika.

Bespovratna sredstva dodjeljivala su se za projekte početnih ulaganja povezanih s osnivanjem nove poslovne jedinice, proširenja kapaciteta, diverzifikacije proizvodnje ili temeljite promjene u sveukupnom proizvodnom procesu. Cilj poziva bilo je jačanje regionalne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije.

Iznos bespovratnih sredstava po pojedinom projektnom prijedlogu iznosio je od minimalno 500.000,00 HRK do maksimalno 15.000.000,00 HRK. Intenzitet potpore iznosio je 45% za mikro i male poduzetnike te 35% za srednje poduzetnike za financiranje aktivnosti izgradnje i/ili opremanja.

Prihvatljivi troškovi uključivali su sljedeće:

  • ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu (npr. građenje ili rekonstrukcija poslovnih objekata; preuređenje i modernizacija; nabava novih strojeva, opreme, alata, radnih vozila; nabava hardvera i softvera; nabava patenata, autorskih prava i sl.)
  • savjetodavne usluge koje pružaju vanjski konzultanti
  • sudjelovanje na sajmovima
  • usavršavanje
  • uvođenje grijanja i hlađenja
  •  priprema projektne dokumentacije
  • promidžba i vidljivost.

Budući da je jedan od razvojnih smjerova Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine „Zelena i digitalna tranzicija“, očekuje se da će naglasak biti na projektima koji uključuju zelenu i digitalnu komponentu.

Kako biste na vrijeme započeli s pripremom projektnih prijedloga, javite nam se na info@pjr.hr ili ispunite kratku kontakt formu u nastavku i javit ćemo Vam se u najkraćem roku.